mapa
poende

Skála HORNÍ MAZÁK [ Přírodní zajímavost ]

SKÁLA HORNÍ MAZÁK
(západní svah masivu Lysé hory, cca 700 m.n.m)

HORNÍ MAZÁK je pravděpodobně nejznámější skalní útvar v oblasti Moravskoslezských Beskyd. Jedná se o skalní pískovcový útvar ležící přibližně v polovině cesty z vesnice Ostravice k vrcholu Lysé hory. Najdete jej nedaleko turistického rozcestníku na Butořance, na okraji kotle potoka Mazák. Skály se nenachází přímo na turistické značce, najdete je cca 200 m od rozcestí modré a červené značky nazývané Butořanka. Na obě značky se obvykle napojíte od vlakového nádraží. K rozcestí na Butořance (4 až 4,5 km) dojdeme po obou značkách. Červená vede údolím potoku Sepetný, modrá údolím potoku Mazák.

Vydáte-li se za poznáním skalních útvarů Horní Mazák, pak je vhodnější zvolit přístup po modré značce. Musíte se však smířit s tím, že zpočátku cesta vede asi 2 km po hlavní asfaltové cestě k přehradě Šance. Cesta míjí další skalní útvar - skály Dolního Mazáku a prochází okolo potoku Mazák. Potok se místy zařezává do skalního podloží a vytváří tak malé kaňonovité útvary a vodní skluzy. Na začátku údolí stojí za to se zastavit u malého památníku obětí II. světové války.
Od rozcestí na Butořance pokračujeme ke skalám dále po svažnici vedoucí napravo od červené turistické značky. Již z dálky vidíme skalní masiv. Po necelých 200 metrech jsme u cíle naší cesty.

Skály patří do území Chráněné krajinné oblasti Beskydy. V blízkém sousedství najdete přírodní rezervace Mazák a Mazácký Grúnik. Samotné skály však nejsou chráněny a jsou využívány jako cvičné horolezecké terény s obtížnostmi většinou okolo III. až IV. Stupně. Pod skálami je dřevěná chata, která patří horolezeckému oddílu Sokol Staré Město a slouží jako zázemí horolezcům. Veřejnosti není přístupná.

Tipy do blízkého okolí:

Výlet na Horní Mazák můžete spojit s výstupem k vrcholu Lysé hory a s poznáním dalších skalních útvarů v jeho blízkosti - Dolní Mazáku na přístupové cestě po Modré značce a tři skalní útvary na nedalekém kopci - lidově nazývaném "Smrčina". Tento kopec obchází při výstupu jak červená tak modrá turistická značka (červená ze severu a modrá z jihu). Tyto skály se podle lidového pojmenování nazývají "Liščí díry". Jsou vzdáleny od Horního Mazáku 1 až 1,5 km.

Další skalní útvar je cca 4 km pod Ostrou nedaleko modré turistické značky a stylové horské chaty "U Zbuja". Ten můžeme při sestupu k vlakové zastávce Ostravice - zastávka shlédnout a spojit s návštěvou srubu Petra Bezruče a chráněného přírodního výtvoru Peřeje Ostravice.

Směrem na Malenovice můžeme chvíli posedět v hospůdce U Veličků a pak se vydat na sestup k vodopádu Satina.

Doprava a přístup:
Autobusové: autobusová zastávka Ostravice - Mazák
Vlakové: železniční stanice Ostravice - železniční trať Frýdlant nad Ostravicí - Ostravice.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.obec-ostravice.cz

AKTUALIZACE: Eliška Černochová (Beskydy-Valašsko) org. 56, 11.03.2010 v 11:18 hodin