mapa
poende

Arcibiskupské zámecké sklepy Kroměříž [ Vinný sklep ]

Arcibiskupské zámecké sklepy Kroměříž

Mešní víno z Kroměříže
lze ochutnat v Arcibiskupských vinných sklepích v Kroměříži. Jsou součástí kroměřížského zámeckého komplexu, který je zapsán mezi památkami UNESCO a mají bohatou historii počínající již ve 13. století. Dřevěné sudy, ve kterých víno zraje, mají obsah až 19 100 litrů a nejstarší z nich pochází z roku 1805. Výroba vína se řídí vatikánskými normami a velký důraz je kladen na hygienické podmínky. Arcibiskupské vinné sklepy jsou přístupny veřejnosti. Při návštěvě a prohlídce sklepů, můžete ochutnat vzorky vyráběných vín - Rulandské šedé, Ryzling rýnský a Toledo.

- otevřeno je denně od 10.00 do 16.00 hodin
- prodejna je otevřena od 9.30 do 18.00 hodin

Z historie a současnosti Arcibiskupských zámeckých sklepů v Kroměříži
Proběhla celková rekonstrukce správní budovy společnosti s kancelářemi, byly rekonstruovány také výrobní prostory. Byla vybudována nová ubytovna a šatny pro zaměstnance. Proběhla celková oprava historických dubových sudů na víno a jejich ocejchování. Ve spolupráci se správou státního zámku byla zřízena v jeho historických prostorách Vinotéka, která poskytuje služby návštěvníkům zámku a také firmám i soukromým osobám na objednávku. Vinotéka je také trvalou expozicí celého vyráběného sortimentu mešních vín.

Naše mešní vína jsou stále více žádána velkoodběrateli, malými prodejnami i soukromými osobami.

Historické prostory sklepů navštěvuje velké množství spokojených zákazníků, kteří přicházejí jednotlivě, ve skupinách s přáteli nebo v rámci turistických výprav.

Naše vína jsou žádána na mnoha presentacích nejen na Moravě, ale také v Čechách, zejména v Praze.

Arcibiskupství olomoucké udělilo souhlas s výrobou mešního vína a pravidelně sleduje celý výrobní proces formou ustanoveného liturgického dozoru, který vykonává duchovní osoba, pověřená arcibiskupem olomouckým. Současně bylo uvedeno na trh nové víno s názvem Biskup Bruno a archivní vína s označením Vinum exclusive. O naše vína pečují kvalifikovaní odborníci s dlouholetými zkušenostmi.

V dalších letech plánujeme další rozšíření výroby a zvýšení objemu výroby mešních vín. Od 7. května 2002 rozšířila naše společnost svůj název o slovo zámecké. Nové jméno naší společnosti je Arcibiskupské zámecké sklepy Kroměříž, s.r.o.

Arcibiskupské zámecké sklepy s.r.o. zakoupily v roce 2002 celkem 4 ha vinic. Obnovují tak historickou tradici pěstování révy ve vlastních vinicích a výrobu nejkvalitnějších vín z nejlepších odrůd hroznů, pocházejících z vlastních vinic.

Ve dnech 22. až 25. dubna 2003 bylo na nově zřízené vinici vysázeno 13.000 hlav odrůd Rulandské šedé a Ryzlink rýnský.

V pátek 2. května byl slavnostně otevřen Arcibiskupský archiv vín za účasti Mons. Jana Graubnera, arcibiskupa olomluckého a dalších významných osobností.

Zájemci o pronájem boxů získají podrobnější informace v oddílu Archiv vín.

KONTAKTNÍ ADRESA:

Arcibiskupské zámecké sklepy Kroměříž s.r.o.
produkce mešních vín
Na Kopečku 1487
767 70 Kroměříž
Česko (CZ)
tel: (+420) 573 336 922 prodejna
(+420) 573 336 869
fax: (+420) 573 336 869

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Vinný sklep
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 25.10.2004 v 08:53 hodin