mapa
poende

Pohorská jednota Radhošť - historie [ Historie (archivní dokument) ]

Pohorská jednota Radhošť
Historie

Pohorská jednota Radhošť vznikla jako první český turistický spolek v tehdejších zemích Rakouska - Uherska v r. 1884. Její počátky jsou spojeny se jménem lékárníka Š. Ježíška a JUDr. Parmy, jejího dlouholetého předsedy. V roce svého založení má 242 členy.
Své počáteční úsilí PJR zaměřuje v létech 1885 - 1886 na příměstskou část Horečky, kde staví vyhlídky Milá domovina a Libušinka. Buduje a označuje turistické chodníky. Na Pustevnách staví útulnu Pustěvně, Šumná, Maměnka a Libušín, v r. 1926 otevírá komfortní horský hotel Tanečnica a v roce 1935 chatu na Velkém Javorníku. Podílí se na výstavbě komunikace Knížecí cesta.
S historií Pohorské jednoty Radhošť souvisí počátky a rozvoj lyžařského sportu v Beskydech (budování skokanského můstku v r. 1926, lyžařských tratí, organizace závodů).
Obnovená Pohorská jednota Radhošť započala svou činnost 7.11.1990.

Na počátku organizované turistiky v Beskydech stáli i Němci, kteří už roku 1893 založili turistický spolek pod názvem Beskidenverein a o dva roky později otevřeli svou první chatu na Javorovém. V roce 1909, kdy Beskidenverein vlastnil v Beskydech už 9 chat, založili také Poláci v Těšíně turistickou organizaci pod názvem Polskie Towarzystwo Turystyczne Beskid. Byla to pobočka celopolského Towarzystwa Tatrzanskiego, jež vzniklo v roce 1873.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.KCT-MSK.cz

AKTUALIZACE: Kateřina Krestová (Městské kulturní středisko) org. 56, 27.06.2008 v 11:25 hodin