Lysá hora 1323 m n. m. - královna Moravskoslezských Beskyd
Pátek 29. března 2024
Brambory [ Specialita k jídlu ]
Brambory jsou poměrně mladou záležitostí a ze začátku se těžko prosazovaly. Brambory jsou podle mínění lidí zdravé, posilují a jsou prý velmi chutné. Škrabání brambor byla práce dětí. Ze sklepa se přinesla putna brambor a vysypala se na podlahu. Děti si pak brambory rozebraly a začali je škrábat. Škrábalo se starou lžící. Která se častým používáním sama obrousila. Pro osm lidí se denně chystal pětilitrový hrnec. Oškrábané brambory se ještě v putně omyly, a potom se nasypaly do hrnce železňáku nebo do hliněného hrnce, zalily vodou, osolily a bez pokličky se vsunuly do pece.
Stavění hrnce do pece se dělalo dvěma způsoby. Hrnec se postavil do studené pece, a až potom se rozdělal oheň, anebo se v peci nejprve zatopilo. Kladení hrnce do pece bylo velmi namáhavé a riskantní. Hrnec se do pece musel sunout po vidlicích a často se převrhl. Během vaření se nezkoušelo, zda jsou brambory už uvařené. V polovině doby vaření se hrnec obrátil aby se uvařila i druhá půlka brambor. Když se brambory na povrchu hrnce barvily do červenohněda, hrnec se vytáhl, brambory se ocedily a hrnec se postavil na kraj pece, aby brambory nevychladly.Zatímco se brambory v peci vařily, rozpouštělo se na otevřeném ohništi mastné. Brambory se pak vysypaly na mísu a polily horkou smetanou. V deseti minutách prý bylo po nich.
Stavění hrnce do pece se dělalo dvěma způsoby. Hrnec se postavil do studené pece, a až potom se rozdělal oheň, anebo se v peci nejprve zatopilo. Kladení hrnce do pece bylo velmi namáhavé a riskantní. Hrnec se do pece musel sunout po vidlicích a často se převrhl. Během vaření se nezkoušelo, zda jsou brambory už uvařené. V polovině doby vaření se hrnec obrátil aby se uvařila i druhá půlka brambor. Když se brambory na povrchu hrnce barvily do červenohněda, hrnec se vytáhl, brambory se ocedily a hrnec se postavil na kraj pece, aby brambory nevychladly.Zatímco se brambory v peci vařily, rozpouštělo se na otevřeném ohništi mastné. Brambory se pak vysypaly na mísu a polily horkou smetanou. V deseti minutách prý bylo po nich.
UMÍSTĚNÍ
- Území obce: Rožnov pod Radhoštěm
- Správní obvod 2: Rožnov pod Radhoštěm
- Správní obvod 3: Rožnov pod Radhoštěm
- Území NUTS 4: Okres Vsetín
- Území NUTS 3: Zlínský kraj
- Území NUTS 2: Střední Morava
- Turistická oblast: 38 Beskydy - Valašsko
- Turistický region: Severní Morava a Slezsko
Typ záznamu: Specialita k jídlu
AKTUALIZACE: Radka GAJDUŠKOVÁ (Beskydy-Valašsko, racr) org. 56, 10.05.2004 v 10:57 hodin
Webkamery
Odkazy
- Rekreační centrum Sepetná
- Turistická oblast Beskydy-Valašsko
- www.Beskydy.cz
- VBeskydech.cz
- Český hydrometeorologický ústav
- Vše o Beskydech
- Bezručova chata
- Horní Bečva
- KČT Lysá hora Ostravice
- Krásy Beskyd
- Valašská krajina
- Fotíme Beskydy
- Fotograf Jan Kimla
- Fotograf Jan Kimla
- Fotograf Jan Smekal
- Fotograf Jirka Janovský
- Fotograf Marcel Fujcik
- Fotograf Martin Glatzner
- Fotograf Michal Šofer
- Fotograf Pavel Špurek
- Fotograf Petr Adámek
- Fotograf Radovan Křenek
- Virtuální panoramata
- Ohlá klika
- Rodinný penzion Beskýdek
- Meteorologická st. Maruška
- Cnedlik - one eye world
- Dřevjanka U Zbuja
- BESKYDHOST
- Ubytovna Ostravice
- Chalupa Myslivna Zlatník
- Podlysaci.cz
- ČSOP Salamandr
- Hvězdárna Beskydy
- Milujeme hory