mapa
poende

Studánka Ohloběnka [ Výlet ]

studánka ohloběnka
Výlet je vhodný pro rodiny s dětmi.

Není tomu tak dávno, co jsme bývali malými dětmi a běhávali rádi po stráních, lesích a lukách. Nejednou vodou ze studánky jsme se omývali..

A co taková studánka Ohloběnka zrcadlící se téměř na temeni Skalky. K ní jako malá jsem ráda běhávala a myla si obličej v té čerstvé vodě...
Netušila jsem však nikdy, jaká se k ní váže pověst a její pramen prý skýtá zázračnou moc.

Ještě za úsvitu našich dějin vládla jí mocná kněhyně Zicha, jíž za měsíčních letních nocí prováděly na přilehlém paloučku své reje lesní žínky, pak shlížely se ve vodní hladině a rozstřikovaly drobounké perličky vody po svých tělech, než se rozplynuly v mlžném oparu.

Sem přicházely stařeny, aby posbíraly devatero kvítí, devatero kořání i devatro dřev a nabraly vody ohloběnkové, jež pak používaly při svých tajemných zaříkáváních jako čarovného léku při nemocech i proti zlým mocem duchů nečistých i nedobrých. Sem potají přicházely děvuchy z dědin vladyků Pyty, Krhy i Bojka. Po letech i zámecké paní a komtesy honily své komorné, aby jim donesly té zázračné ohloběnkové vody pro svou krásu. Křišťálový pramen patřil také lidem jiným. Přicházely sem ženci a žnečky, oráči i pohůnci.. aby svlažily svá vyprahlá hrdla douškem studené vody.

Tak sloužila Ohloběnka živému i neživému, třpytila se za tmavých slunečných dnů i za studeného měsíčního svitu od věků do věků, nedošla zkázy i za bouřných proměn matky Země, nezakryla se ledem za krutých mrazů ani nevyschla za úmorných veder a palčivých dní. Stále a stále se prodíral pramen z nitra země na její povrch, rozlil se ve droboučkém úžlebu, aby pak stékal prorvou svahu k vodě Olšavy.

Tehdy, dávno, pradávno, teď a bude vždy, čarovná kouzelná moc zakleté kněhyně Zichy, která je věčná..

Trasa:
Výchozím bodem je pošta, od které se vydáte po ulici Pitínské směrem k místnímu Jzd. Odtud pokračujte polní cestou dál, kde spatříte železný kříž. Kousek za ním pokračujte po cestě směrem vlevo za mírného stoupání přímo k lesní aleji...
Tam zahnete do prava a půjdete dál, kde byste se měli dostat k louce po níž se vydáte podél lesa po vyznačené cestě vedoucí přímo do něj. Kousek dál se dostanete na úzkou cestičku, která vede přímo ke studánce.
Studánka Ohloběnka

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Výlet
AKTUALIZACE: Renata Starobová (MÚ Bojkovice) org. 56, 09.08.2004 v 08:07 hodin