mapa
poende

Historie a současnost nemocnice Rýmařov [ Historie (archivní dokument) ]

Krátce z historie nemocnice


Nejstarší písemná zmínka o rýmařovském špitále pochází z roku 1556, a to v souvislosti se zprávou o jedné z četných epidemiích moru. Po celá další staletí procházela rýmařovská nemocnice různými podobami na několika místech ve městě. V posledních letech 19. století vznikly snahy o vybudování nové nemocnice a významnou roli v této aktivitě sehrála tehdejší představená Milosrdných sester III. řádu sv. Františka Helena Breuerová. S pomocí tehdejšího farního správce P. Palety založila v roce 1898 "Císaře Františka Josefa I. jubilejní nemocniční nadaci”. Z výnosů sbírek zakoupila v roce 1903 pozemek na dnešní Hornoměstské ulici a darovala jej městu na stavbu nemocnice. 17. července 1909 se město rozhodlo pro výstavbu a podařilo se mu získat subvenci od Zemského úřadu v Brně. V roce 1911 byla stavba zahájena a 2. prosince 1912 byla Všeobecná nemocnice císaře Františka Josefa I. slavnostně otevřena.

Nemocnice, po řadu let s jediným lékařem MUDr. Juliem Boesem, sloužila občanům Rýmařovska nepřetržitě i v dramatických dobách obou světových válek a nepřestala fungovat ani při odsunu občanů německé národnosti z Rýmařovska a poválečném osídlování, úspěšně překonala snahy o omezování její činnosti i o zrušení. Nemocnicí za dobu její existence prošlo nejméně čtvrt miliónu pacientů.
Nemocnice s poliklinikou patřila do roku 1991 pod správu Okresního ústavu národního zdraví v Bruntále. V tomto roce došlo k delimitaci zdravotnických zařízení pod Sdružené zdravotní zařízení, jehož součástí byly i jesle a Dětský domov v Janovicích. Od roku 1992 se zdravotnictví postupně privatizovalo. Majetek nemocnice byl bezúplatně převeden na Město Rýmařov a pro zajištění provozu nemocnice vznikla společnost s ručením omezeným Nemocnice s.r.o. Rýmařov, která s majetkem nemocnice hospodaří a zajišťuje komplexní zdravotní péči včetně ambulantní a ústavní pohotovostní služby a dále vlastní stravování, dopravu, praní a čištění prádla. V současné době je největším společníkem Město Rýmařov s 40% podílem, zbývající část patří dvěma podnikatelským subjektům a sedmi lékařům nemocnice. Jednateli společnosti jsou MUDr. Stanislav Horák a MUDr. Miroslav Růžička. Nemocnice uspěla ve výběrovém řízení na základě zákona č. 48/1997 Sb., o všeobecném zdravotním pojištění a má uzavřeny smluvní vztahy se všemi zdravotními pojišťovnami.


V pololetí 1999 došlo k výměně managementu nemocnice, nové vedení provedlo analýzu ztrátového hospodaření nemocnice a vytyčilo cíle k jejímu oddlužení. Za dva roky se podařilo výrazně snížit zadlužení i zlepšit platební morálku nemocnice.

Ředitelem nemocnice je od roku 1999 MUDr. Marián Olejník, provozně-technickým náměstkem Stanislav Prázdný, ekonomickým náměstkem Ing. Irena Orságová, vedoucím informačního systému Mgr. Jaromír Loun a funkci hlavní sestry vykonává Olga Kloudová.



Současnost

Nemocnice je pavilónového typu. V areálu lesoparku na západním okraji města Rýmařova, u silnice z Rýmařova do Horního Města, stojí celkem pět budov tvořících základ celého komplexu. V bezprostřední blízkosti nemocnice je parkoviště, v případě potřeby - po domluvě s pracovníkem dispečerské služby na vrátnici - je možný vjezd do nemocnice soukromým vozidlem.


Nemocnice v Rýmařově má čtyři lůžková oddělení - interní, chirurgické, gynekologicko-porodní a dětské. Celkový počet lůžek se v posledních letech udržoval na výši 154, v současné době je to 140 lůžek. Dále jsou součástí nemocnice oddělení radiodiagnostické a sonografie, oddělení léčby bolesti, oddělení anesteziologicko-resuscitační, oddělení klinické biochemie a hematologie a ambulance jednotlivých oddělení.

Přízemní budova při vjezdu do nemocnice, původně hostinec "zur Stadt Wien” a později "Gasthaus Benesch”, je stanovištěm Rychlé záchranné služby, Lékařské služby první pomoci a ambulancí. V historické hlavní budově se nachází oddělení chirurgické, gynekologicko-porodnické a anesteziologicko-resuscitační s příslušnými operačními sály, jednotkou intenzívní péče operačních oborů, ambulancemi a odbornými poradnami. Součástí hlavní budovy je i bývalá kaple, která slouží jako prostor pro pořádání odborných seminářů, pro setkání zaměstnanců nemocnice, atd. a jako tělocvična pro těhotné matky. Směrem západním je umístěn pavilon s odděleními interním a radiodiagnostickým. V další původní budově v severní části areálu - dětském pavilonu byla dokončena rekonstrukce přízemí a od září r. 2002 je zde v činnosti moderní bezbariérové dětské oddělení nemocnice. V této části areálu se nachází úplně nový stravovací pavilon s kuchyní vybavenou moderní technologií s kapacitou 350 jídel, s jídelnou a bufetem. Stravovací pavilon zajišťuje stravu nejen pro pacienty a zaměstnance nemocnice, ale slouží i občanské veřejnosti. Podkroví budovy je novým sídlem administrativní správy nemocnice.

V severní části areálu jsou také garáže, budova prádelny, archiv, márnice, AT stanice se zásobou vody, sklady MTZ a v západní části areálu stojí budova energobloku.


Oddělení léčby bolesti spolu s oddělením klinické biochemie a hematologie je umístěno v montované budově jižně od silnice Rýmařov - Horní Město.

V letech 1986-1991 probíhala celková rekonstrukce budov a s jistými výhradami lze proto říci, že technický stav je vyhovující.

V roce 1999 vedení nemocnice rozhodlo o zavedení informačního systému a o vzájemném propojení jednotlivých pavilónů místní elektronickou sítí. I přes značnou finanční náročnost se podařilo základní záměr realizovat, nicméně - i s ohledem na vývoj informační techniky - současný stav nelze samozřejmě považovat za konečný.

V nemocnici pracovalo v roce 2001 celkem 210 zaměstnanců (v přepočteném stavu), z toho bylo 29,5 lékařů, 94,5 středního zdravotnického personálu, 24 nižšího a pomocného zdravotnického personálu, 10 technicko-hospodářských pracovníků a 52 ostatních pracovníků.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.nemrym.cz

AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 11.07.2004 v 12:23 hodin