mapa
poende

Historie obce Jivno [ Historie (archivní dokument) ]

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1378. Od nepamětných dob náleželo Jivno k panství hlubockému. Když panství hlubocké zakoupil vlastenecký pán Vilém z Pernštýna, dal sestavit roku 1490 urbář panství zvaný Pernštejnský. V urbáři se uvádí osm usedlých v tomto roce v Jivně.

Nejvíce utrpělo Jivno ve třicetileté válce, kdy bylo spáleno jako všechny okolní vesnice. Některé z nich pak zanikly úplně jako např. Lhotky, což byla vesnice ležící v místech, kde je v současné době budějovický les pod Klaudou. Jasnější zprávy o Jivně jsou až po třicetileté válce, kdy se vesnice znovu obydlovala.

Od roku 1990 je obec Jivno samostatná s vlastním obecním úřadem. Od tohoto roku se v obci provedla částečná rekonstrukce budovy bývalé školy, ve které se vyučovalo až do roku 1972 a nyní je zde obecní úřad. Dále byla v obci opravena místní kaple sv. Vojtěcha z roku 1876, která byla začleněna mezi kulturní památky. V této kapli se pak každoročně koncem dubna koná Svatovojtěšská pouť a v květnu již tradičně májové pobožnosti.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.jivno.cz

AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 2, 05.08.2004 v 13:05 hodin