mapa
poende

Historie obce Včelné [ Historie (archivní dokument) ]

Počátky osídlení
V blízkosti obce se nacházejí mohyly lidu mohylového, který žil na Zemi již před 4000 lety. Ze středověku je zmiňována existence panského dvora v dnešní části obce Čtyři Chalupy.

Vznik obce
Vznik Včelné je datován rokem 1784. Osada vznikla spontánně při nové císařské silnici z Budějovic do Lince v půli cesty mezi Kamenným Újezdem a Rožnovem.

Po výstavbě silnice zůstal na staré trase opomíjen poříčský hostinec. Majitel žádal o povolení k jeho přeložení k nové silnici, avšak jeho žádost byla budějovickými úřady zamítnuta. Hostinec, později známý Kalkušovec čp. 13, byl tedy jako jeden z prvních domů budoucí Včelné postaven bez povolení. Kolem něho vyrůstaly v lesním průseku podél silnice domy další. Původní obyvatelstvo osady bylo asi z poloviny české a z poloviny německé.

Historicky je Včelná spjata se starším Poříčím. Zcela samostatnou obcí je od roku 1930. K odluce od Poříčí došlo z iniciativy poříčských. Poříčí samotné později zaniklo sloučením s obcí Boršov nad Vltavou.

Jak Včelná ke svému jménu přišla
V německých úředních listinách z konce 19. století se vyskytuje dvojí jméno obce - Binnendorf (Vnitřní ves či Mezives) a Bienendorf (Včelí ves). Zhruba od roku 1810 nalézáme v záznamech již pouze pojmenování Bienendorf (Včelná). Kromě možného omylu písařů při opisování jména je též možné, že německy hovořící obyvatelé výslovnost jména obce komolili, čímž docházelo k záměně pojmenování.

Česky hovořící obyvatelé nazývali v dřívějších dobách Včelnou jménem Bory či Na Borech. Toto pojmenování bylo odvozeno od okolního borového lesa.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.vcelna.cz

AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 2, 06.08.2004 v 10:15 hodin