mapa
poende

Horní Povelice [ Katastr (místní část) ]

Horní Povelice, hlavní tah obcí
Horní Povelice, hlavní tah obcí
Místní část obce Liptaň.

Vsí protéká Liščí potok, který se vlévá u Dolních Povelic do Osoblahy. Své vody přivádí z prostoru Bučávky. V severovýchodní části katastru si vytvořila koryto Pastvina, spějící z liptáňských luk.
Osada Nové Povelice vznikla na místě dřívějšího dvora po jeho parcelaci. Starší záznamy uvádějí názny obou osad (Horní Povelice a Dolní Povelice) ve tvaru jednotného čísla např. Nová Povelice.
Ves vznikla roku 1220. biskup Bruno ze Schaumburgu ji jmenuje jako Paulowiz maius roku 1245, od druhé poloviny 13.století patřila jako léno olomouckého biskupa pánům z Fulštejna, roku 1570 přešla do rukou Sedlnických. Velké škody přivedly obyvatelstvu vojska za třicetileté války. Leopold Julius Tharoulle , později majitel hornopovelického panství, byl uvězněn na brněnském Špilberku a později internován ve Vídni. Podobně se vedlo bratrovi v Dolních Povelicích. Svému císaři působili málo radosti právě tak jako později Albert Hodic, pán ve Slezských Rudolticích. Roku 1808 byl zrušen zámek, neboť statky připadly panství slezskorudoltickému. V roku 1882 vyhořely.
Obec se v historických dobách se také nazývala Oberpaulowitz.

UMÍSTĚNÍ

NA ÚZEMÍ MÍSTNÍ ČÁSTI EVIDUJEME


AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 56, 10.10.2021 v 19:14 hodin