mapa
poende

Hrob Mančinky [ Hrob, hrobka nebo mauzoleum ]

Mastecký mlýn koupili roku 1815 od Františka Erbena za 11 600 zl. manželé František a Marie Toberných, kteří se sem s malým synkem přistěhovali z Kunštátu. Syn Antonín vyrostl ve vzdělaného mladého muže, který se v roce 1841, když mu bylo 29 let, oženil se šestadvacetiletou Marií Ludrovou (*1815) z ratibořického mlýna. Tehdy byli mlynáři svobodnými pány (a většinou i bohatými) a snažili se ženit s mlynářskými dcerami. Marie Toberná, roz. Ludrová, byla onou Mančinkou ze Mlýna, kterou zvěčnila Božena Němcová ve své "Babičce". Marie byla o 5 let starší než Božena Němcová. Obě se sblížily a jejich sblížení přešlo v důvěrné přátelství. Je pravděpodobné, že zde svoji kamarádku B. Němcová navštívila při zmiňované návštěvě strýce Kašpara v rodišti své babičky.

Roku 1846 se narodil Toberným syn Antonín, který se stal lékařem c.k. námořnictva a zůstal svobodný. O sedm let mladší Čeněk (Vincenc) byl gymnazijním profesorem a měl rodinu.

Mlynářka Toberná nebyla v manželství příliš šťastná, což ji dovedlo až k sebevraždě oběšením. Její smrt však byla následně zinscenována jako nešťastná náhoda. Oficiálně se uvádělo, že pětapadesátiletá mlynářka Marie Toberná byla dne 22. ledna 1871 nalezena mrtvá pod mlynářským kolem.

Její muž podlehl v dvaasedmdesáti letech mrtvici. Oba byli pochováni na újezdeckém hřbitově do rodinného hrobu. Po prodeji původního dvojhrobu byly jejich ostatky přeneseny do vedlejšího dětského hrobu, nad který nechali jejich synové v Praze zhotovit štíhlý obelisk z bílého kararského mramoru (se jmény rodičů a datem jejich úmrtí). V druhé polovině 20. století byl zanedbaný hrob opatřen obložením a tabulkou s nápisem "Hrob Mančinky". Později byl tento nápis vytesán do mramorového pomníku. Pietně udržovaný hrob je hojně navštěvován.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.bilyujezd.cz

AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 2, 30.08.2004 v 13:23 hodin