mapa
poende

Krušné hory [ Hory nebo pohoří ]

Krušné hory jsou tvořeny souvislým horským pásmem táhnoucí se v délce přes 130 km. Tvoří přirozenou přírodní hranici mezi Čechami a Německem. Na české straně hory do nížiny klesají poměrně strmě. Na německé straně Krušné hory klesají do nížiny pozvolněji.

Vlastní Krušné hory se skládají z několika celků, z nichž jmenujme alespoň Klínoveckou hornatinu nebo Cínoveckou planinu.

Výškový rozdíl mezi vrcholovými partiemi a úpatím pohoří je až 700 m. Původní pohoří vzniklo v prvohorách. Díky minulé intenzivní sopečné činnost jsou Krušné hory bohaté na výskyt kovových rud. Díky léčivým pramenům, vzniklo mnoho lázeňských středisek.

Přirozené oblasti krušných hor jsou Chebsko, Kraslice-Rotava, Klínovec-Boží Dar, Měděnec-Hora Sv.Šebestiána, Fláje-Hora Sv.Kateřiny, Moldava-Cínovec.

Pro milovníky zimních sportů nabízají Krušné hory skvělé podmíny pro sportovní vyžití. Středisky zimních rekreace jsou například Klínovec, Boží Dar, Jáchymov, Kovářská, Kraslice, Pernink, Abertamy, Cínovec, Telnice a mnoho dalších. Krušné hory nabízejí návštěvníkům také mnoho možností pro letní rekreaci, horskou turistiku a cyklistické výlety. V poslední době také získávají oblibu adrenalínové sporty a horolezectví.

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Hory nebo pohoří
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 2, 20.10.2004 v 20:56 hodin