mapa
poende

Špičák [ Hora - tisícovka ]

Známý vrchol Železnorudska ve vypíná do výšky 1.202 m nad stejnojmennou rekreační obcí asi 4 km severně od Železné Rudy.
Na svazích Špičáku byl vybudován rozlehlý lyžařský areál, který nabízí na celé řadě různorodých sjezdových tratí podmínky jak pro začátečníky, tak pro pokročilé lyžaře. Vedou odtud i udržované trasy běžeckých stop. Oblast vrchu je přitažlivá i pro letní turistiku. Prochází tudy část naučné stezky Železnorudsko, která na trase dlouhé 15 km přibližuje návštěvníkům historii oblasti i život jejích obyvatel a přírodní krásy a zajímavosti. Špičáckým sedlem, které leží mezi Pancířem a Špičákem.
V 1.000 m nad mořem, prochází hlavní evropské rozvodí mezi Černým a Severním mořem.
Železniční trať ze Železné Rudy do Hojsovy Stráže prochází pod Špičáckým sedlem 1.748 m dlouhým tunelem, který byl postaven v letech 1874 - 1877 jako první železniční tunel v tehdejším Rakousku-Uhersku. Dodnes je nejdelším svého druhu v České republice.
V létě 1881 zde pobýval Jan Neruda. Patrně právě zde vznikla jeho Romance o Černém jezeře.
Přístup k vrcholku je možný od parkoviště ve Špičáckém sedle po trase zelené turistické značky s napojením na červenou (asi 5 km) nebo po žluté značce ze Špičáckého sedla přes Černé jezero, kde je možné se napojit opět na červenou (asi 6 km). V zimě je vrcholová partie přístupná pomocí lyžařských vleků.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.turistika.cz

Typ záznamu: Hora - tisícovka
AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 2, 18.11.2004 v 14:08 hodin