mapa
poende

Hora Javorník [ Hora - tisícovka ]

V blízkosti šumavské obce Stachy (asi 6 km severně) vystupuje nad stejnojmennou obcí, rozložený nad otevřenými lukami Javornické hornatiny, vrch Javorník (1.065 m).

Úbočí vrchu nad osadou Javorník s lyžařským vlekem je místem, které vyhledávají zvláště školy pro pořádání lyžařských výcvikových zájezdů. Pro ně je na Javorníku i odpovídající zázemí v podobě několika rekreačních chat, hotelů a penziónů.
Na vrcholu Javorníku stojí rozhledna v podobě symbolické obranné věže postavená již v roce 1938, na níž byla v roce 2003 vybudována nástavba. Kruhový výhled umožňuje na jihozápad pohled na šumavský hřeben s Pancířem, dvouvrcholovým Ostrým, Velkým Javorem a Roklanem.
Jižním směrem se otevírá výhled na Stašsko a Churáňov, severovýchodně je vidět Libín nad Prachaticemi a část Českobudějovické pánve.
Na severovýchodním svahu Javorníka se rozkládá kamenné moře. V obci se nachází několik horských roubených stavení, v parčíku pomník šumavského spisovatele Karla Klostermanna a na svahu nad obcí rotundová kaplička z roku 1939.
Zajímavostí je, že po odtržení Sudet od Československa v roce 1939 probíhala těsně za rozhlednou hranice tehdejšího Protektorátu Čechy a Morava a Javorník se tak stal nejvyšší horou Čech.
Přístup na vrchol je po žluté a modré turistické značce z obce Javorník (asi 2 km). Na vrchu u rozhledny začíná Naučná stezka Javorník se dvěma okruhy (7 a 11 km).

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km
DALŠÍ INFORMACE: http://www.turistika.cz

Typ záznamu: Hora - tisícovka
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 2, 26.11.2021 v 17:02 hodin