mapa
poende

Slavkovský les [ Hory nebo pohoří ]

Umístění
Slavkovský les se rozkládá v kraji západočeském v prostoru mezi Karlovými Vary, Kynšperkem nad Ohří, Mariánskými Lázněmi a Teplou. Ohraničují ho Český les, Krušné hory, Doupovské hory a Teplická vrchovina.

Charakteristika
Slavkovský les má charakter náhorní plošiny s mírným sklonem k severu. Nejvyšší vrcholy jsou Lesný (983 m), Lysina (982 m), Vlčí hřbet (882 m), Rozhledy (858 m), Králův kámen (851 m), Hůrka (817 m), V boru (850 m), Na polomu (804 m), Podhorní vrch (847 m), Buková (736 m). Oblast Slavkovského lesa je z větší části zalesněna převážně smrkovým porostem, místy se vyskytují zbytky bukových lesů a rašeliniště. Z vodních toků je významnější řeka Ohře a její přítoky Teplá, Velká Libava a Odrava. Slavkovský les patří mezi chladné oblasti s teplotami v zimních měsících -3 - -5°C, teploty v letním období dosahují 14 - 17°C. Počet dnů se sněhovou pokrývkou je 100 - 140, počet letní dnů 10 - 30.

Chráněná území
Z důvodu ochránění přírodní zvláštností a zajímavostí byl v roce 1974 vyhlášen Slavkovský les chráněnou krajinnou oblastí s rozlohou 640 km2. V rámci CHKO byla jedna velmi cenná a zajímavá lokalita, a to Kladské rašeliny, zařazena mezi státní přírodní rezervace.

Turistika zimní, letní
Oblast Slavkovského lesa je v podvědomí lidí známa jako velmi významná oblast lázeňská. Již stovky let přitahuje množství našich i zahraničních návštěvníků. Kromě toho je však i vyhledávanou turistickou a rekreační oblastí. Krajina v okolí Mariánských Lázní a Lázní Kynžvart nabízí velmi dobré podmínky všem vyznavačům běžeckého lyžování. Milovníci pěší turistiky budou překvapeni nejen množstvím přírodních a kulturních zajímavostí, ale i dobře značenými turistickými cestami. Ke zhlédnutí různých přírodních pozoruhodností můžete použít některou z naučných stezek chráněné krajinné oblasti Slavkovský les. Méně frekventované silnice a lesní cesty v některých částech nabízí velmi vhodné podmínky pro všechny vyznavače cykloturistiky. Všichni, kteří holdují vodním sportům a pobytu u vody, mohou využít koupališť v lázeňských městech, nebo některý z rybníků - Regent, Betlémský, Kladský, či vodních nádrží - Jasenice, Březová, Stanovice, Podhora.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.turistika.cz

Typ záznamu: Hory nebo pohoří
AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 2, 19.11.2004 v 12:18 hodin