mapa
poende

Sylvánské zelené - (Cyrifandl, Cinifál zelený) [ Víno ]

/syn: Sylvaner, Silvaner, Frankenriesling, Gentil vert, Picardon Blanc, Gamay Blanc, Gros Rhin, Zöldsilváni, Sonoma Riesling, Monterey Riesling/

Pochází z Rakouska z okolí Kremže. Dříve se uvádělo jako místo původu Sedmihradsko.

Odrůda vznikla samovolným opylením Tramínu červeného pylem krajové odrůdy Rakouské bílé. Tato odrůda byla dříve velmi oblíbena, dnes je pomalu vytlačována výhodnějšími odrůdami jako jsou např. Müller-Thurgau (v Německu) a Neuburské (na Moravě). Nebylo by vůbec překvapující, kdyby se v příštích desetiletích vytratila z vinohradů úplně. Tedy snad kromě Franků poblíž Würzburgu, kde produkuje velmi žádaná vína s minerálním charakterem, typickým pro tuto oblast. V našich zemích se totální výsadba Sylvánu rovná asi jen 0,2 % z celkové plochy vinic a hlavními výrobci jsou snad jen už Vinné sklepy Valtice a Zámecké vinařství Roudnice nad Labem. I kdyby snad v budoucnu neprojevil nikdo zájem o pěstování Sylvánského, nezmizí úplně, ale zůstane zachováno v genofondu Šlechtitelské stanice vinařské ve Vrbovci na znojemsku.

Víno má lahodnou, jemnou, harmonickou chuť se specifickou ušlechtilou kořenitostí a jemnou, málo výraznou vůní. U mladého vína bývají vyšší kyseliny, které se postupně odbourávají. Zráním na lahvích získává na kvalitě a prodává se jako víno archivní. Takto vyzrálé víno je velmi lahodné chuti a pikantní vůně. Sylvánské zelené je vhodné ke scelování do známkových vín s Ryzlinkem rýnským nebo vlašským. Dále se výborně hodí pro společenské události, neboť jeho pití neunavuje. Podáváme ke kuřecím játrům.

Sylvánské tvořilo základ nejvíce prodávaného německého typového vína Liebfraumilch, které bylo kdysi vyráběno jen z hroznů Sylvánského. Keře této odrůdy jsou choulostivé na vyšší obsah vápníku v půdě. Dřevo vyzrává špatně, mrazuodolnost je nízká, trpí oidiem. Hrozny (bobule) mají velmi příjemnou chuť.

Tato odrůda měla v některých oblastech Rakouska a Německa dominující význam. Dnes se v Rakousku nepěstuje na větší ploše než 30 ha. Uvádí sem, že v Německu se tato odrůda pěstuje přes 300 let. Pochází snad z okolí Würzburgu, tedy oblast Franken. Známá viniční hora "Mariaberg" byla původně osázena pouze Sylvánským. Počátkem 60. let byl Sylván v Německu pěstován na více než 20000 ha a to hlavně v Rýnsko Hesensku, Pfalzu a Franku.

V roce 1994 v Rýnsko Hesensku, kde je na ploše 3000 ha, se po zimních mrazech (-13°C) vůbec nesklízelo.

Špatné vlastnosti Sylvánu: nejisté a nepravidelné výnosy, nevhodnost odrůdy pro vysoké vedení a vysoká citlivost k zimním mrazům. Němečtí a někteří rakouští vinaři mají zájem o renesanci této odrůdy. Cílem je přešlechtění, odstranění negativních vlastností a výsadba nových klonů. V oblasti Donauland dokonce jeden vinař začal používat synonymní označení Zierfandl se snahou, aby se tato tradiční odrůda dostala více do povědomí konzumentů.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.ahaho.cz

Typ záznamu: Víno
AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 56, 24.02.2005 v 15:14 hodin