mapa
poende

Historie MFSF Jánošikov dukát [ Historie (archivní dokument) ]

Historie Mezinárodního festivalu slovenského folkloru Jánošikov dukát se začala psát v roce 1999.

S nápadem na založení festivalu slovenského folkloru přišli Vlastimil Fabišik a Peter Lipták k tehdejšímu starostovi města Roţnov pod Radhoštěm Václavu Mikuškovi, aby se festival pořádal ve Valašském muzeu v přírodě. Jelikož byl starosta okouzlen slovenským folklorem, jeho dynamikou a na druhé straně i jemnou lyrikou, začal se budovat první ročník Jánošíkova dukátu. Přesvědčivým prvkem byla také skutečnost, že Slovensko je vlastně od Rožnova pouze doslova přes kopec.
Jelikož dva výše zmínění pořadatelé nebyli žádnými začátečníky v organizování festivalů, již první ročník naznačil, že se tento festival zařadí mezi ty, jež si trvale budou držet svoji vysokou hodnotu. 
Vlastimil Fabišik se autorsky podílel na pořadech MFF Strážnice, od roku 1993 byl programovým ředitelem armádního festivalu Rožnovská valaška, který po 20. ročníku skončil.  Během své vojenské kariéry spolupracoval s Centrem kultury Armády České republiky a Armádní folklorní asociací a byl tedy hlavou všech vojenských folklorních souborů v AČR. Pravidelně spolupracuje s Folklorním sdružením ČR a Obcí Slováků v ČR. Ve Zlínském kraji se folklor těší velké popularitě a je součástí života místních obyvatel. Také sousedí se Slovenskem a proto podpoře festivalu Jánošíkov dukát nebrání téměř nic. Festival se snaží o sbližování kultur prostřednictví bohatého programu, kde tyto vztahy zůstávají jedinečných dokladem zachování vazeb, které se mezi oběma národy vytvořily v období soužití ve společném státu a které nemají obdoby s žádným jiným sousedním státem.
Proto začátky srpna v Rožnově pod Radhoštěm patří již dvacet let pravidelně Slovákům. Ať už těm, kteří žijí na Slovensku, nebo těm, kteří si za svůj domov zvolili jiný stát.

KONTAKTNÍ ADRESA:

Dr. Vlastimil Fabišík
Chodská 19 ch
612 00 Brno
Česko (CZ)
tel: (+420) 603 445 279
(+420) 608 443 334
fax: (+420) 549 248 588

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ


AKTUALIZACE: Vlastimil Fabišik (Folklorní sdružení PÚČIK) org. 24, 30.07.2018 v 22:42 hodin