mapa
poende

Výlet Nový Jičín - Kelč - Svatý Hostýn [ Turistický produkt ]

Výlet Nový Jičín - Kelč - Svatý Hostýn
Výlet Nový Jičín - Kelč - Svatý Hostýn (45 km)

Z Nového Jičína se vydáme do cíle našeho výletu, do Kelče.

Kelč, město na rozhraní Hané a Valašska, v malebné záhorské pahorkatině, se může chlubit dějinami staršími než dnes výstavnější a větší města v okolí. Kelč je zároveň také jedním z nejmladších měst České republiky, neboť teprve 1. července 1994 navrátil Parlament České republiky Kelči městský statut.

Východně od Kelče se rozkládá region, nazvaný podle pastevců ovcí (valachů) Valašsko. Spojením kultury horských pastevců a zemědělců, kteří se usadili v údolích, vznikla velmi osobitá kultura, zachovala se působivá lidová architektura dřevěných staveb a dodnes se uchovává silná folklórní tradice.

Nedaleko Kelče můžete navštívit i Bystřici pod Hostýnem, která leží na úpatí Hostýnských vrchů, pod horou, která jí dala jméno. Poloha města umožňuje snadný přístup do okolních hor, a to včetně hory Hostýn, na jejímž vrcholu se nachází známé poutní místo Svatý Hostýn a kamenná rozhledna. Bystřice pod Hostýnem nabízí svým návštěvníkům dostatek příležitostí jak strávit volný čas. Najdete tu velké množství jak sportovních zařízení tak i kulturně historických objektů. V létě je Bystřice východiskem mnoha turisticky značených cest. Pro zdatnější cyklisty jsou tu značené cykloturistické trasy.

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Turistický produkt
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 08.09.2006 v 08:57 hodin