mapa
poende

Květena v okolí Liptaně [ Flora ]

mochna přímá
mochna přímá
K obci náleží množství luk, pastvin a lesů, takže asi nikoho nepřekvapí, že zde můžeme spatřit množství zajímavých druhů rostlin. Za pozornost v obci stojí třeba nenápadný plevel okoličnatý, který porůstá stráňky u pár domů ve východní části vsi. Na jejím opačném konci zaujme sporýš lékařský. Kousek od kostela pak najdeme chrpy latnaté.
V lesích nejde přehlédnout třeba okrotice dlouholisté, vemeníky dvoulisté, zapalice žluťuchovité nebo kokoříky vonné. Při okrajích lesů zaujmou hvozdíky kropenaté i hvozdíky kartouzky (v minulosti zde byl zaznamenán i hvozdík svazčitý), bělolist rolní nebo náprstník velkokvětý. Za pozornost stojí též nenápadná pomněnka různobarvá, pamětník rolní, úročník bolhoj a další. Na podzim na pastvinách vykvétají ocúny.
Na dvou remízcích u obce byl zaznamenán i výskyt prstnatce bezového. Na remízku asi 1,4 km JZ od kostela v obci kromě něj rostou třeba i bradáčky vejčité. Na remízku asi 1,4 km SV od kostela pak najdeme rozrazil jarní, smolničky a možná i pavinec horský.

náprstník velkokvětý
náprstník velkokvětý

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Flora
AKTUALIZACE: Božena Mruzíková (OS Oblík, IC Osoblažsko) org. 56, 24.01.2015 v 01:54 hodin