mapa
poende

Mezinárodní dětský folklorní festival Kunovské léto [ Folklorní festival FoS ČR ]

Mezinárodní dětský folklorní festival Kunovské léto
Kunovské léto 2007
Ředitelka festivalu: PhDr. Romana Habartová
romana.habartova@slovackomuzeum.cz
romana.habartova@seznam.cz

Dětský festival se zařadil mezi nejvýznamnější dětské festivaly u nás a dle hodnocení pozorovatelů těchto iniciativ zvenčí je označen jako nejpůsobivější a nejotevřenější festival v naší republice. V roce 2005 byl právě v Kunovicích předán zástupci České národní sekce CIOFF festivalu statut řádný člen CIOFF.

Součástí festivalu bývají tyto aktivity:
- Veselé sportovní zápolení.
- Řežbářská škola: řezbářské sympozium doprovázené řezbářskou školou pod vedením zkušených mistrů ze Střední uměleckoprůmyslové školy v Uh.Hradišti a Luhačovicích.
- Soutěže malých verbířů: soutěž pro tanečníky verbuňku.
- Soutěž malých zpěváčků.


Mezinárodní dětský folklorní festival "Kunovské léto", Kunovice
(okres Uherské Hradiště, Zlínský kraj)

Dětský folklorní festival vznikl v roce 1994 z iniciativy bývalých členů folklorního souboru Kunovjan se snahou o vytvoření nové tradice prezentace dětského folkloru v regionu s živým folklorním hnutím, jež tvoří souměstí Uherské Hradiště - Kunovice - Staré Město. Koná se každoročně třetí týden v červnu, vždy týden před našim nejvýznamnějším festivalem - MFF Strážnice. Organizátorem je občanské sdružení "Kunovjan" v čele s hlavní iniciátorkou, autorkou koncepce a programové skladby festivalu R. Habartovou. Od počátku se festival nezaměřil jen na přehlídku dětských folklorních souborů ze Slovácka, z Moravy, Slezska a Čech, ale po úspěšném prvním regionálním ročníku, kterého se účastnily místní soubory Handrláček I, II, III, Handrlačky a Děcka z Kunovic, Hradišťánek III a IV z Uh. Hradiště, Štěpnička z Veselí nad Moravou, Šohajek z Vlčnova, Valášek ze Zlína a jako hosté Olšinka z Orlové a Jičiňáček z Jičína, nesl podtitul festival s mezinárodní účastí, od roku 2000 je mezinárodním festivalem.
Za 12 let existence se ho zúčastnilo 180 dětských kolektivů z ČR, Slovenska, Polska, Litvy, Lotyšska, Ruska, Maďarska, Makedonie, Srbska, Armenie, Řecka, Chorvatska, Itálie, Bulharska, Mexika, Turecka, Konga.
Festival získal mezinárodní uznání. Světové valné shromáždění CIOFF přijalo v říjnu roku 2004 jednomyslným rozhodnutím MDFF "Kunovské léto" mezi členy festivalů CIOFF. Přiznání členství v této organizaci je velkým oceněním odborné, umělecké a organizační úrovně dětského folklorního festivalu "Kunovské léto" a jeho přínosu k uchovávání lokálních tradic lidové kultury a k obohacení všech účastníků o poznání tradiční lidové kultury zemí, z nich přijíždějí na festival zahraniční účastníci. Je to nejen velké ocenění, ale také závazek pro pořadatele udržet jeho vysokou úroveň do budoucnosti.
Skladba festivalu je tvořena společensko-propagační a sociální, reprezentační částí, soutěžemi (v choreografiích, ve zpěvu, v chlapeckém specifickém projevu - ve verbuňku, sportovní vyspělosti a intelektu). Verbíři a talentovaní zpěváci se představují každoročně v těchto pořadech na MFF Strážnice. V rámci doprovodných aktivit se zaměřuje na popularizaci lidového řemesla a tradiční lidové výroby s představením výjimečných nositelů tradice a jejich pokračovatelů, k čemuž se přihlásilo i město Uherské Hradiště udělováním ceny Vladimíra Boučka za zachování a rozvoj lidové umělecké výroby v rámci sobotní svatojánského jarmarku. Festival provází řada specifických programů - koncerty, výstavy, komponované programy, soutěže, dílny, sympozia s vlastními výstupy jako je vydávání sborníků, publikací, DVD, videozáznamů, MC a CD.
Pořadatelem a garantem festivalu je vedle sdružení Město Kunovice, spolupořadatelem a podporovatelem je město Uherské Hradiště, město Staré Město, Ministerstvo kultury ČR, Zlínský kraj, Slovácké muzeum v Uh. Hradišti, Evropské fondy, Program obnovy venkova a Škola vesnice v Modré, nadace a sponzoři.

KONTAKTNÍ ADRESA:

MDF Kunovské léto
Romana Habartová
Záchalupčí 952
686 04 Kunovice
Česko (CZ)
tel: (+420) 775 084 333
(+420) 775 085 333.
fax: (+420) 572 548 855
Mezinárodní dětský folklorní festival Kunovské léto

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ


AKTUALIZACE: Luděk Šorm (FOLKLOR.CZ) org. 24, 20.06.2007 v 03:04 hodin