mapa
poende

Historie obce Horní Bludovice [ Historie (archivní dokument) ]

Obec Bludovice, ještě nerozdělená, vznikla na počátku 14. století. První dochovaná zpráva pochází z roku 1335, kdy ji založil pravděpodobně šlechtic Blud z Jičína z okruhu prvního těšínského vévody Měška. Z této doby pochází rovněž první zpráva o existenci farního kostela. Postupně docházelo k rozdělování obce na část Horní a Dolní, následně pak vzniká část Prostřední. První dochovaná zmínka o Dolních Bludovicích pochází z roku 1490, později byla tato část připojena k okresu Český Těšín, nyní leží v okrese Karviná.

Horní Bludovice tvořily v r. 1573 samostatný statek patřící Bludovickým z Bludovic. Někdy v 18. století, za Rymultovských z Kornic, tu byl postaven barokní zámek, jehož dnešní podoba je však dílem přestavby po požáru v roce 1926. V roce 1904 byla v Horních Bludovicích otevřena první obecná škola, do níž docházelo 76 žáků. Společně s Prostředními Bludovicemi byl v roce 1909 založen dosud fungující sbor dobrovolných hasičů. Obě obce se v roce 1913 rozhodly společně postavit novou budovu školy, která byla uvedena do provozu v roce 1914. V roce 1930 byla v Horních Bludovicích vysvěcena nová kaple Svatého Jana Nepomuckého.

Prostřední Bludovice vznikly jako obec a statek v roce 1711. V roce 1875 bylo povoleno zřízení obecné školy a stavba vlastní budovy byla ukončena v roce 1898. V roce 1902 započal svou činnost hospodářský spolek. První záznamy o vzniku TJ Sokol pocházejí z roku 1947.

Horní a Prostřední Bludovice měly k sobě blízko již v minulosti a vzájemnost se prohloubila i poválečném vývoji. Protože obě obce ležely na území jednoho okresu a řadu úkolů řešily společně, došlo v roce 1959 k jejich sloučení s názvem Bludovice. Často však docházelo k nedorozuměním a záměnám s Bludovicemi, které jsou součástí města Havířov, a Bludovicemi u Nového Jičína. Bylo proto rozhodnuto změnit název obce na Horní Bludovice.

UMÍSTĚNÍ


AKTUALIZACE: Jana Holáňová (Beskydy-Valašsko, regionální agentura CR) org. 56, 29.10.2002 v 10:33 hodin