mapa
poende

Přírodní rezervace Záskalí [ Přírodní rezervace ]

Základní údaje: Vrcholová skalnatá partie Chřibů a jižní svah táhnoucí se od Kudlovské doliny směrem k Bunči, asi 3,5 km východně od střediska Bunč v nadm. výšce 320 - 420 m, v katastrálním území Kostelany. Rozloha: 31,85 ha.

Vyhlášení: nařízení Okresního úřadu Kroměříž č. 4/95 ze dne 3. 7. 1995. Důvod vyhlášení: ochrana původních dubových bučin a pískovcových skalních útvarů.

Geologie, půdní poměry: izolované skály a trosky mrazových srubů na hřebeni Chřibů jsou budovány ze slepencovito-pískovcových hornin račanské jednotky soláňských vrstev. Pískovce jsou středně až hrubě zrnité, silně zvětralé. Tvoří je křemen, ortoklas, biotit, muskovit a jílové minerály, živce a fylity. Skalní útvary vystupují ve vrcholové části hřbetu, kde tvoří dlouhý pás izolovaných skalek a jednak v severním svahu hřbetu.

Botanika: z lesnického hlediska představují porosty v CHÚ ukázky společenstev typu dubových bučin a lipových javořin s výskytem chráněného ohroženého druhu kruštíku modrofialového modrofialový (Epipactis purpurata). V podrostu je bohatý porost kapradin, např. kapraď samec, papradka samičí, různé druhy ostříc, bažanka vytrvalá, svízel vonný, konvalinka vonná, lýkovec jedovatý, samorostlík klasnatý, vraní oko čtyřlisté aj. Ze vzácných dřevokazných hub zde byl v r. 2002 nalezen korálovec bukový (Hericium clathroides).

Zoologie: v oblasti se vyskytují běžné druhy lesní fauny, podrobný průzkum nebyl prováděn.

Hospodářské využívání, management: porosty v CHÚ svým dřevinným složením odpovídají přirozené druhové skladbě pro dané ekologické podmínky. Příměs smrku a modřínu není výrazná a v rámci obnovy porostů budou tyto druhy přednostně vybírány.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://nature.hyperlink.cz

Typ záznamu: Přírodní rezervace
AKTUALIZACE: uživatel č. 508 org. 56, 11.08.2003 v 14:37 hodin