mapa
poende

Přírodní památka Ježovský Lom [ Přírodní památka ]

Základní údaje: Opuštěný pískovcový stěnový lom asi 1 km SV od obce Ježov, k. ú. Osvětimany, V: 0,9693 ha, n.v.: 240 - 255 m.n.m., Z: Nařízení Okresního úřadu v Uherském Hradišti č. 6/1998 ze dne 15.7.1998.

Motiv ochrany: Z hlediska geologického představuje lomová stěna velmi dobře odkrytý příklad proximální flyšové sedimentace luhačovického souvrství, s dobře patrnými sedimentologickými znaky - erozní podmořská koryta aj. Lokalita je důležitým útočištěm teplomilné flóry a fauny.

Geologie, půdní poměry: Pískovcová poloha otevřená lomem patří k luhačovickým vrstvám zlínského souvrství. Z tektonického hlediska patří k račanské jednotce magurské skupiny příkrovů vnějšího flyšového pásma Karpat. Stářím bývají luhačovické vrstvy zařazovány zpravidla do středního eocénu. V sedimentární sekvenci odkryté lomovou stěnou převažují hnědavě šedé hrubozrnné křemenné pískovce, místy s psefitickou příměsí až konglomeráty s převažující písčitou základní hmotou. Pískovce mají vápnitý tmel. Jeho vyšší koncentrace místy zpevňuje horninu, jinde jsou pískovce drolivé a kulovitě až bochníkovitě odvětrávají.

Botanika: Vyskytuje se zde např. zvonek okrouhlolistý, radyk prutnatý, jetel rolní, mateřídouška Kosteletzkyho, mochna stříbrná, kozalec ladní, tařice kališní, čekanice porýnská aj.

Lesnictví: Lokalita je bezlesí.

Zoologie: Lokalita je významná i ze zoologického hlediska výskytem vzácné teplomilné fauny jako je např. modrásek vikvicový, saranče modrokřídlá, kudlanka nábožná. Pozoruhodný je výskyt chroustka Omaloplia spireae, který je znám pouze z několika zachovalejších lokalit v nejteplejších částech jižní Moravy. Z obratlovců se zde vyskytuje např. rejsek malý, rejsek obecný, hraboš polní a chráněná ještěrka obecná.

Historie: Systematická těžba v lomu byla ukončena v 80. letech 20. stol.

Hospodářské využívání, management: Je třeba cyklicky (jednou za 5 až 10 let) odstraňovat nálet dřevin v celé ploše lomu. V okolí lomu je několik drobných černých skládek - bude je třeba asanovat. Občas zde dochází k nepovolené těžbě písků, a to i těžkou mechanizací.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://nature.hyperlink.cz

Typ záznamu: Přírodní památka
AKTUALIZACE: Markéta Mácová org. 56, 07.02.2003 v 09:51 hodin