mapa
poende

Sbor dobrovolných hasičů Prchalov [ Hasiči ]

Hlavní pohnutkou k založení sboru byly dva požáry v obci z roku 1921. Tehdejší starosta obce Jan Boháč vyzval občany veřejnou vyhláškou k dobrovolnému vstupu do sboru. Ustavující valná hromada se tedy konala 5. března 1922 a zakládajících členů bylo 34. Nově ustanovený hasičský sbor byl pochopitelně bez výzbroje, výstroje i bez peněz. Obecní rozpočet, na rozdíl od dneška, neobsahoval žádnou kapitolu pro budování nebo aspoň podpoření požární bezpečnosti, a tak obec nic financovat nemohla. Proto se museli naši předchůdci spolehnout na vlastní příspěvky svých členů a dary místních zemědělců a živnostníků. Tak se pracně shromažďovaly prostředky na první nejnutnější výzbroj a výstroj. Prvně to byly berlovky, sekerky, přilby a blůzy. První ruční hasičská stříkačka však již byla zakoupena na dluh 7. května 1922 od hasičského sboru z Albrechtiček.

Vyvstal však nový problém, kam novou stříkačku umístit, když nebyla hasičská zbrojnice. Proto bylo rozhodnuto o stavbě hasičské zbrojnice. Na každé akci, kterou sbor pořádal, byla umístěna pokladnička a občané přispívali na stavbu zbrojnice. Trvalo to však 5 let než se se stavbou započalo. Valná hromada rozhodla stavbu provést na svůj vlastní účet. Aby náklady byly co nejnižší, bylo dohodnuto, že práce, přeprava stavebního materiálu i některé stavebniny budou poskytnuty členy, případně i ochotnými občany zdarma. Stavba byla zahájena 7. března 1927 na darovaném pozemku od pana Františka Juřeny č. 14. Nová hasičská zbrojnice byla otevřena hasičské veřejnosti v rámci župního sjezdu, který se konal při této příležitosti v Prchalově dne 19. června 1927. Z uvedeného vyplývá, že stavba zbrojnice trvala neuvěřitelné 3 měsíce.

Ale i po stavbě vyvstaly problémy, jednalo se o dlouhodobé problémy s nedostatkem vody při hašení požáru. Z tohoto důvodu dále členové získávali prostředky na budování požárních nádrží. Hasiči se obrátili i na obecní úřad a výsledkem bylo zřízení fondu na stavbu vodních nádrží.

V roce 1932 kupuje hasičský sbor od p. Sattka pozemek s určením pro cvičiště a pozdější výletiště. V roce 1933 je část plochy osázena listnatými stromky, hlavně břízami a lípami.

Během 2. světové války dochází k ochromení spolkové činnosti, úplně se zastavuje pořádání zábav, výletů. Svobodná vůle je potlačena a nahrazena německým rozkazem. Nad nacvičováním a celkovou akceschopností sboru bdí nesmlouvavý němec Kelnar, dosazený dozorce z Kopřivnice.

Po osvobození se započalo s obnovením činnosti sboru v původním předválečném rozsahu. Předsedou byl zvolen pan Josef Juřena, který tuto funkci vykonával až do roku 1970. Rok po válce je konečně postavena první vodní nádrž v zahradě domu č. 15. V tomto roce sbor obdržel starší ruční stříkačku z Kopřivnice, která byla dokonalejší a výkonnější než původní stříkačka z Albrechtiček. V roce 1952 kupuje sbor ze spolkových prostředků starší automobil TATRU 30. Po namontování lavic byl vůz způsobilý k přepravě mužstva. K přepravě osob sloužilo vozidlo dosti dobře, ale k přepravě agregátu, jak se ukázalo, bylo slabé konstrukce. V tomto roce dochází k vybudování druhé vodní nádrže na Mikšovém potoku, která slouží dodnes. V roce 1953 byl náš sbor konečně vybaven novou motorovou stříkačkou PS 8 s příslušenstvím. V padesátých letech opět dochází k útlumu v činnosti sboru, přesto je v tuto dobu v obci asi nejakceschopnější organizací. Počátkem šedesátých let se činnost oživuje. V roce 1964 se začíná v našem sboru s výchovou, školením a nácvikem dorostu. Této nelehké práce se ujal pan Hugo Jahn. V roce 1967 za značného úsilí velitele p. Františka Simpra sbor získává odpovídající vozidlo TATRU 805, starší po generální opravě. Později v roce 1968 je ustaveno žákovské družstvo, které v dalších letech dosáhlo velkých úspěchů, dvakrát mimo jiné zvítězilo v krajské soutěži Plamen. V roce 1970 došlo ke generační výměně výboru a zájem občanů o dění se opět zvedl. Hasiči na výletišti vybudovali prodejní stánky, v roce 1979 byly postaveny zděné záchody, vybudováno kryté podium pro hudbu.

Vzniklo nové družstvo mužů, které se intenzivně zabývalo nácvikem. Výsledky se dostavily. Staré vozidlo TATRA 805 již nevyhovovalo, a bylo proto nahrazeno v roce 1994 starší AVIÍ 20, kterou si družstvo mužů za přispění sponzorů opravilo a přizpůsobilo k převozu hasičského nářadí. V roce 2000 se přihlásilo do soutěže Moravskoslezské ligy, kterou od roku 2002 vyhrálo celkem 8x. Po deseti letech přestalo stačit i nynější auto, a tak za přispění prostředků sboru město zakoupilo starší vozidlo FIAT DUCATO. I tento vůz musel projít přestavbou.

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Hasiči
AKTUALIZACE: Iveta Busková (Město Příbor) org. 139, 30.08.2013 v 22:03 hodin