mapa
poende

Trasa Červenohorské sedlo - Točník - Červenohorské sedlo [ Turistická trasa ]

ČHS-Bílý sloup-Červená Hora-U kamenného okna-Točník-Filipovice-Mariin pramen-pod Jeřábem-ČHS
Typ: pěší
Náročnost: náročná
Čas.náročnost: celodenní
Restaurace: chata na Červenohorském sedle, Filipovice - chata Úsvit, chata Polárka
Délka 17 km
Délka čas 6 hodin
Převýšení +792 m
Snížení -725 m
Nejnižší bod 645 m
Nejvyšší bod 1333 m

Příjezdové místo: Červenohorské sedlo, autobusy Šumperk - Jeseník a Brno - Jeseník.
Výchozí bod: centrální orientace u turistické chaty na Červenohorském sedle, parkoviště.
Časový rozvrh: Červenohorské sedlo - Bílý sloup 2,5 km (1 hod.) - U Kamenného okna 1,5 km (1/2 hod.) - Pod Točníkem 3 km (1 hod.) - Filipovice 2 km (3/4 hod.) - Mariin pramen 2,5 km (1 hod.) - Pekárna 3,5 km (1 a 1/4 hod.) - Červenohorské sedlo 2 km (1/2 hod.).
Celkem 17 km, 6 hodin.
Varianta: z Filipovic autobusem na Červenohorské sedlo, potom celá trasa 9 km, čas 3 a 1/4 hodiny.
Převýšení: 783 m, v případě ukončení ve Filipovicích + 320 m; - 668 m.
Náročnost: celá trasa náročná, velké převýšení na Červenou horu a z Filipovic na Červenohorské sedlo, prudký sestup od Kamenného okna pod Točník.
Nejvyšší bod: Červená hora 1333 m.

Pozoruhodnosti: Červená hora - Kamenné okno, výhledy; Točník - kamenné moře, výhledy; skály pod Jeřábem - výhledy.

Popis trasy:
Od chaty Horské služby v Červenohorském sedle stoupáme po červeně značené lesní cestě až k Bílému sloupu (1277 m). Cestou lze sledovat působení škodlivých imisí na jesenickou přírodu. U Bílého sloupu odbočíme vpravo a žlutě značeným chodníčkem začneme stoupat na vrchol Červené hory (1333 m). Při výstupu se po pravé straně nachází tzv. Sněžná kotlina, někdejší kar pleistocénního firnového ledovce. Z vrcholu je kruhový rozhled na hřebeny Jeseníků a na Jesenicko. Po krátké chvíli sestoupíme k izolované skále "Kamenné okno" (1278 m) s nepravou skalní bránou. U Kamenného okna odbočíme vpravo a po zeleně značeném chodníčku sestupujeme ke skále Točníku (1143 m). Odtud je výhled na Jesenickou pánev ohraničenou vlevo Keprníkem a na část Rychlebských hor zakončených lázněmi Jeseník. Za údolím Bělé vystupuje Zlatý chlum s rozhlednou a dále panorama přechází v pásmo Orlíku ukončeného sedlem Vidly. Zcela vpravo vystupuje masív Pradědu s televizní věží. Od Točníku prudce sestupujeme kamenným mořem k informačnímu místu Pod Točníkem (700 m). Zde odbočíme vpravo na modře značenou cestu. Vyjdeme z lesa na louky a u první chalupy odbočíme vpravo na zpevněnou cestu. Projdeme kolem několika chalup a dostaneme se na hlavní silnici Šumperk - Jeseník k zastávce autobusu před restaurací rekreačního střediska ve Filipovicích (645 m). Zde lze trasu ukončit a do výchozího místa se vrátit autobusem. Pokračujeme vpravo po žluté značce po silnici směrem na Jeseník. Asi po půl kilometru odbočíme vpravo na lesní cestu, která nás dovede k podnikové chatě Slezanka v místě zvaném Drátovna. Odtud po se žlutě značenou zkratkou přes les dostaneme na lesní cestu, která v úbočí stoupá k Mariinu prameni (700 m) s vydatnou studánkou. Trasa pokračuje lesní cestou a poté serpentinovým chodníčkem až na další horizont pod skalami Jeřábu (1077 m) a pozvolna stoupáme po lesní cestě s mnoha výhledy z pasek až k informačnímu místu Pekárka (1050 m). Odtud trasa mírně klesá přes lyžařský areál k chatě na Červenohorském sedle.

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.Sumperk.cz

Typ záznamu: Turistická trasa
AKTUALIZACE: Jana Holáňová (Beskydy-Valašsko, regionální agentura CR) org. 56, 15.07.2003 v 08:08 hodin