mapa
poende

Trasa Kouty nad Desnou - chata Švýcárna - Kouty nad Desnou [ Turistická trasa ]

Kouty - Petrovka - chata Švýcárna - Vysoký vodopád - chata Švýcárna - Kamzík - ČHS - Kouty
Typ: pěší
Náročnost: náročná
Čas.náročnost: celodenní
Restaurace: chata Švýcárna, chaty na Červenohorském sedle, Kouty - hotel u nádraží, rekreační středisko firmy Schvab
Délka 29 km
Délka čas 10 hodin
Převýšení +1081 m
Snížení -1063 m
Nejnižší bod 560 m
Nejvyšší bod 1315 m

Příjezdové místo: Kouty nad Desnou, vlak, trať č. 291, autobusy Šumperk - Jeseník a Brno - Jeseník.
Výchozí bod: železniční stanice Kouty nad Desnou, parkoviště vedle nádraží.
Časový rozvrh: Kouty nad Desnou - Petrovka 5,5 km (2 hod.) - chata Švýcárna 4,5 km (1 a 1/2 hod.) - Vysoký vodopád 3 km (1 hod.) - chata Švýcárna 3 km (1 hod.) - Kamzík 2 km (3/4 hod.) - Červenohorské sedlo 5 km (1 a 3/4 hod.) - Kouty nad Desnou 6 km (2 hod.).
Celkem 29 km, 10 hodin.
Varianta: návrat z Červenohorského sedla do Koutů nad Desnou autobusem - celková trasa 23 km, čas 8 hodin
Náročnost: náročná trasa jak délkou, tak i velkým převýšením.
Nejvyšší bod: chata Švýcárna 1315 m.

Pozoruhodnosti: Vysoký vodopád - kaskády na Studeném potoce; Červenohorské sedlo - významný silniční přechod, turistické a lyžařské středisko.

Popis trasy:
Od železniční stanice vystoupáme na hlavní silnici, po které se dáme vpravo a dojdeme turistické orientaci u pošty v Koutech nad Desnou. Odtud vyjdeme po silnici (zelená značka, souběh se žlutou a modrou) až k mostu, kde nás opustí žlutá značka. Pokračujeme po silnici až k dalšímu mostu přes říčku Divokou Desnou. Za mostem odbočíme vpravo a zeleně značenou cestou pokračujeme po lesní cestě proti toku Divoké Desné až k chatám. Zde odbočí chodník do lesního porostu a začne prudce stoupat mezi buky, cestou přejdeme silničku a pokračujeme ve stoupání lesním chodníkem až na silničku u chaty Petrovka (1044 m). Zde se dáme vlevo a zpevněnou lesní cestou, která časem přejde v kamenitou, mírně stoupáme nejprve podél vykáceného břehu na křižovatku Kamzík, odtud jsou výhledy na dolní nádrž přečerpávající elektrárny Dlouhé stráně a poté lesem až na křižovatku značených cest Slatě. Zde odbočíme vpravo a v souběhu s červenou značkou po krátké chvíli vyjdeme z lesa u chaty Švýcárna (1315 m). Chata dostala svůj název podle toho, že na zdejší salaši žil švýcarský rodák Johann Aegerler ze Simmentalu. Již r. 1844 sloužila Švýcárna prvním turistům, od r. 1860 byla turistickým ubytovacím hostincem. Od chaty je výhled na skupinu Mravenečníku s horní nádrží přečerpávající vodní elektrárny Dlouhé stráně. Od chaty se vydáme po modře značené cestě ve směru na Vysoký vodopád. Asi po 80 m odbočíme vpravo na vrstevnicový chodník, který vede nízkým lesem pod vrcholem Malého Dědu (1355 m) k vyhlídce na Vysoký vodopád. Z vyhlídky odbočíme vlevo, přejdeme přítok Studeného potoka a po širším kamenitém chodníku dojdeme k Vysokému vodopádu. Vysoký vodopád (1007 m) byl původně souvislý 45 m vysoký stupeň, který byl za povodně r. 1880 rozrušen na řadu kaskád a proudů. V korytě pod vodopádem jsou zajímavé erozní tvary a na vlhkých skalách rostou pozoruhodné mechorosty a kapradiny. Po prohlídce se vrátíme zpět stejnou cestou k chatě Švýcárna. Od chaty se vydáme po zeleně značené cestě (souběh s červenou značkou) k rozcestí Slatě, odtud pokračujeme po již známé zelené až k rozcestí Kamzík (1190 m). Zde odbočíme vpravo po modré vrstevnici a poté klesáme až na vrstevnicovou lesní cestu, kde se dáme vpravo a pohodlně sestupujeme na Červenohorské sedlo (1013 m). Zde byla v roce 1935 Klubem českých turistů vybudována turistická chata, která turistům slouží dodnes. Zde je možnost túru ukončit a do Koutů nad Desnou se vrátit autobusem. Další cesta vede po žluté značce lesní,dříve formanskou, cestou. Klesá v několika serpentinách až ke Koutskému žlebu (809 m) a dále k chatové zástavbě a zpět k nádraží v obci Kouty nad Desnou (560 m), která leží na soutoku Divoké a Hučivé Desné.

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.sumperk.info.cz

Typ záznamu: Turistická trasa
AKTUALIZACE: Uživatel 1176 (Archivní záznam) org. 49, 08.02.2008 v 10:12 hodin