mapa
poende

Turistická trasa Vřesová Studánka [ Turistická trasa ]

Název trasy : Vřesová studánka

Typ : pěší
Náročnost : nenáročná
Čas.náročnost : polodenní
Občerstvení: Kouty nad Desnou, vybavit se, po cestě není možnost občerstvení
Info o trase : délka - 16 km
Průchodnost trasy : celoročně


Popis trasy:

Náročnost: zpočátku nenáročná cesta se postupně změní v namáhavý výstup na hřeben, zpět pozvolné klesání lesními cestami.
Prozkoumáme údolí Hučivé Desné, vystoupíme na vrchol Červené hory a vrátíme se sousedním povodím Divoké Desné. Od železniční stanice v Koutech nad Desnou přijdeme k centrální orientaci u pošty. Zvolíme žlutou značku a vydáme se místní částí Annín proti proudu Hučivé Desné. U soutoku řeky s Poniklým potokem odbočíme doprava a stále sledujeme tok až k mostu, za nímž vstoupíme do lesa. Chodníkem stoupáme divokým údolím, v němž řeka vytváří peřeje a kaskády, závěr stoupání je poměrně náročný v serpentinách. Poslední úsek prochází rozpadajícím se lesem a pěšina nás přivede do sedla Pod Vřesovou studánkou, odkud stoupáme mezi porosty kosodřeviny k rozcestí U kamenného okna. Souběžná zelenožlutá značka vede okolo skalního útvaru Kamenné okno s výhledem na Jesenicko k rozcestí pod vrcholem Červené hory. Sestoupíme po zelené značce k Vřesové studánce s pramenem údajně léčivé vody ukrytém v kamenné kapličce. V minulosti bývala Vřesová studánka poutním místem s kostelem a turistickou chatou, která však byla pro špatný technický stav na konci 80. let minulého století stržena. Pokračujeme po lesní cestě k Bílému sloupu, odbočíme doprava do lesa na pěšinu, která přechází v lesní cestu a mírně klesá podél lesa na křižovatku Pod Šindelnou. Zde odbočíme prudce doprava a zvolna sestupujeme střídavě lesem, střídavě přes paseky, z nichž je vidět na Praděd, Červenohorské sedlo nebo Dlouhé stráně a nedaleké větrné elektrárny.
Z rozcestí Pod Suchou horou půjdeme vpravo a po chvíli opustíme lesní cestu a mlazinou prudce klesáme na okraj lesa. Přes louky se dostaneme zpět do Koutů nad Desnou k poště.
(Zdroj: Jena - Nejkrásnější cykloturistické a turistické výlety)

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.cyklotrasy.cz

Typ záznamu: Turistická trasa
AKTUALIZACE: Uživatel 491 (Archivní záznam) org. 49, 22.05.2007 v 10:08 hodin