mapa
poende

Rod Lichtenštějnů a jejich Zahrada Evropy [ Pověst ]

Mezi Lednicí a Valticemi se nachází kulturní krajina, nazývaná v 19. století "Zahradou Evropy". Je unikátním dílem, které spojuje přírodní krásy s architektonickými díly. Lichtenštejnové a jejich architekti dokázali skloubit přírodní skvosty s lidskými výtvory a na ploše téměř 200 km2 vytvořili umělecké dílo v podobě přírodního parku, jemuž vévodí zámky v Lednici a Valticích. Lednicko-valtický areál byl v r. 1996 zapsán na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Lednice patřila Lichtenštejnům od 13. století. O sto let později získal tento rod i Valtice. Jak tento rod vznikl a kde přišel ke svému jmění vysvětluje jedna stará pověst.

Prapředek tohoto mocného rodu byl chudý horník, který si na živobytí vydělával kopáním rudy. Byl chudý, ale nenaříkal si. Doufal, že v budoucnu bude líp. Jednou, když odpočíval ve štole, zjevila se mu krásná víla a vyzvala ho, aby šel za ní. Odvedla jej na opuštěné místo a řekla: "Již dlouho tě pozoruji. Tvrdě pracuješ a na živobytí ti to sotva stačí. Zasloužíš si, aby ses měl lépe." Pak ho vyzvala, aby kopal v místě, kde ukázala. Poté zmizela beze stopy. Horník nestačil ani poděkovat.

Začal kopat a zanedlouho narazil na krásný kámen. Vynesl jej na slunce a tam se kámen rozzářil, jako by byl ze zlata. Byl to vzácný drahokam. Horník nevěděl, co si s ním počít a tak jej odnesl svému pánovi. Ten se velmi podivil nad jeho poctivostí a na oplátku mu daroval kus země a osvobodil jej od roboty.

Šťastně žil bývalý horník na svém statku se svou rodinou a za čas byl dokonce povýšen do šlechtického stavu. Po kameni, který mu ke štěstí dopomohl přijal jméno Lichtenštejn (Licht = světlo, Stein = kámen), aby nikdo z potomků nezapomněl na prapůvod rodového bohatství.

Těžko říct, jestli věděli všichni Lichtenštejnové, že jejich praotec byl chudý člověk, který se živil poctivou prací. Kdyby tomu tak bylo, mohlo se lidu v celém kraji žít snadněji. Lednicko-valtický areál, který postupně vybudovali, je však dnes krásnou zahradou pro potěchu všem.

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Pověst
AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 56, 26.02.2004 v 12:42 hodin