mapa
poende

1.den - Frýdek-Místek [ Výlet ]

1.den - Frýdek-Místek
cesta za poznáním historie

Frýdek-Místek je dvojměstí složené ze dvou historických samostatných měst, slezského Frýdku a moravského Místku.

Řekne-li se Frýdek, vybaví se nám například frýdecké náměstí s kašnou a litinovou sochou sv. Floriána, s frýdeckým zámkem- dnes sídlo Muzea Beskyd, které ve svých expozicích zachycuje historii jak samotných měst, tak i celých Moravskoslezských Beskyd a Pobeskydí.

Frýdek byl se svým chrámem Navštívení Panny Marie jedním z nejznámějších poutních míst.

Rovněž Místek je bohatý na historické památky. Kromě náměstí s měšťanskými domy je to např. kostel sv. Jana a Pavla nebo Štursovo dílo "Pohřeb v Karpatech".

Pomocníkem a rádcem při prohlídce historických památek města Vám může být "Průvodce po památkách Frýdku-Místku", kterou obdržíte v Beskydském informačním centru.

Od- pro někoho možná trochu únavného- putování městem si můžeme odpočinout třeba při sportu (tenisové areály), rekreaci u vody (přehrada Olešná) nebo v některých ze zhruba 120 kaváren, restaurací a barů.


2.den - Lysá hora
královna Moravskoslezských Beskyd

Lysá hora je se svou výškou 1324 m n. m. nejvyšším vrcholem Moravskoslezských Beskyd. V jejím okolí je pro Vás připraveno několik sportovních center, umožňujících jak letní, tak zimní sportovní vyžití.

Výstup na Lysou horu můžete podniknout např. z obce Ostravice, kam Vás doveze buď osobní vlak (trať ČD 300, asi 30 minut) nebo vlastní automobil (směr Frýdlant n. O.-Ostravice, silnice II/484, asi 15min.)

Na Ostravici pobýval i básník Petr Bezruč, jehož památník "Srub Petra Bezruče" je připraven na Vaši návštěvu.

Samotný výstup na Lysou horu po červeně značené turistické cestě trvá 2 až 3 hodiny.

Jinou možnost výstupu na Lysou horu nabízí obec Malenovice. Zde, na úpatí hory, můžeme využít služeb hotelu (mj. bazén), frýdlantského letiště (vyhlídkové lety) nebo posezení v tradiční hospodě " U Veličků".


3. den - Po stopách historie dýchající z dřevěných kostelíků

V blízkém i vzdálenějším okolí Frýdku-Místku Vám můžeme nabídnout prohlídku unikátních lidových staveb - dřevěných kostelíků.

Nejstarší z nich pochází z 1. poloviny 16. století.

Dovolíme si citovat pár vět z průvodce "Dřevěné kostelíky v Beskydech a Podbeskydí", který je k dostání v Beskydském informačním centru a provést Vás po cestách poutníků a věřících, kteří nám z dob minulých zanechali historicky významné stavby jako jsou roubené kostelíky.

"Dřevěné kostelíky jsou na první pohled nenápadné, nachýlené stářím, obklopené stromy a malými hřbitůvky s dnes často zarůstajícími kříži a pomníčky. Stále více se naklánějí pod tíhou staletí a stávají se pomalu posledními svědky stavitelského umění minulých generací."

V okolí města doporučujeme navštívit např. kostelíky v Řepištích a Sedlištích. Návštěvu těch vzdálenějších - například na Prašivé nebo v Gutech - je možno spojit v příjemný cykloturistický výlet s příjemným koupáním a občerstvením v tradičních venkovských hospodách.


4. den - Města a obce regionu Beskydy

Frýdlant n. Ostravicí
Město s 10 000 obyvateli leží v údolí řeky Ostravice, pod nejvyšším vrcholem Moravskoslezských Beskyd - Lysou horou (1324 m n. m.) 12 km od Frýdku-Místku.

Frýdlant nad Ostravicí je východiskem pro procházky i náročnější turistiku a nabízí i další možnosti. Je zde sportovní letiště pro motorové i bezmotorové létání, minigolf, volejbalové a tenisové kurty, krytá tenisová hala, plážový volejbal na břehu řeky Ostravice. V zimě zase vhodné terény pro sjezdové lyžování i běhy na lyžích.

Čeladná
Obec Čeladná se nachází na úpatí Beskyd v okrese Frýdek-Místek. Vesnice má bohatou historii jejiž počátky sahají až do 15. století. Horská obec Čeladná patří k nejvíce navštěvovaným místům v Beskydech.

Hlavní turistickou atrakcí je krásná, panenská příroda, kterou můžeme spatřit v podolanském údolí táhnoucím se podél řeky Čeladenky.

Vyznavači pěší turistiky zde najdou dobře vyznačené cesty, spojující nejkrásnější místa v horách a rovinách. Na horním konci obce se nachází pramen Cyrilky (na modré značce), a nad ním dřevěný altánek s mozaikou sv. Cyrila. Kaplička je roubená s otevřenou předsíní s ozdobnými výřezy srdíček a křížků.

Kopřivnice
Leží asi 35 km jihozápadně od Frýdku-Místku. V roce 1853 zde Ignác Šustala založil továrnu na kočáry, kde později (1897) začali vyrábět automobily značky Präsident. Tento automobil spolu s jinými můžete dnes spatřit v Technickém muzeu Tatry Kopřivnice.

Štramberk
Jedete-li po silnici ve směru na Nový Jičín, v dálce spatříte válcovou věž. Právě ona je dominantou města Štramberku, které leží pouhý 1 km od Kopřivnice. Věž zvaná "Štramberská trůba" byla ve 13. století součástí strážního hradu. Štramberk je městskou památkovou rezervací s řadou roubených domů valašského typu. Asi jeden kilometr od města můžete navštívit jeskyni Šipku.


5. den - Valašské muzeum v přírodě Rožnov pod Radhoštěm

Zde se ocitnete v prostředí, kde se čas zastavil před staletími. Můžete spatřit staré dřevěné nástroje i způsoby, jakými se používaly.

Pustevny (1018 m n. m.)
Nachází se 8 km od Frenštátu pod Radhoštěm v katastru obcí Trojanovice a Prostřední Bečvy.

Název "Pustevny" pochází z 18. století, kdy ve zdejších jeskyních žili poustevníci. K Pustevnám se váže mnoho pověstí o pokladech, čarodějích atd.

Na Pustevny Vás vyveze dvousedačková lanovka a dále se můžeme příjemnou hřebenovou cestou projít na vrchol Radhoště k soše Radegasta, který byl v dávných dobách uctíván pobaltskými a polabskými Slovany. O kousek dál, přímo na vrcholku, byla postavena kaple Cyrila a Metoděje. Později přibylo ještě sousoší těchto světců.


6. den - Hrad Hukvaldy
historické centrum hukvaldského panství

Hrad Hukvaldy, jeden z nejrozsáhlejších, zaujímal přední místo v dějinách Moravy.

Dnes pouze hradní zdi svědčí o velikosti Hukvald v minulosti. Význam hradu podtrhuje jeho minulost jako politického, správního a vojenského centra hukvaldského panství.

V dnešní době jsou Hukvaldy známy také z hlediska kulturních aktivit. Probíhají zde šermířské slavnosti, folkové festivaly, výstavní akce, ale nejvýznamnější je každoroční festival vážné hudby Janáčkovy Hukvaldy, který vzdává hold skladateli a hukvaldskému rodáku Leoši Janáčkovi.

Z Frýdku-Místku se k prohlídce hradu můžeme dopravit buď několika autobusovými spoji (z autobusového stanoviště nebo nádraží ČD) nebo vlastním automobilem směrem na Nový Jičín (asi 13 km).

Jestliže máte jízdní kola, doporučujeme jich využít k návštěvě hradu. Vhodná trasa stranou hustého silničního provozu vede přes obce Palkovice a Kozlovice přímo na Hukvaldy.

Pěší turisté mohou využít modře značené turistické trasy z Frýdku-Místku přes Palkovické hůrky.


7. den

Po dlouhé, pro někoho náročné cestě, Vám pro tento poslední den nabízíme odpočinkový nebo i relaxační program při hudbě či dobrém pivu Radegast v restauracích, čajovnách a barech ve Frýdku-Místku.


Přejeme Vám příjemný pobyt
ve Frýdku-Místku a celém
REGIONU BESKYDY.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.BiC.cz

Typ záznamu: Výlet
AKTUALIZACE: Eliška Černochová (Beskydy-Valašsko) org. 56, 04.03.2010 v 08:28 hodin