mapa
poende

Vývoj Slavičína od konce druhé světové války [ Historie (archivní dokument) ]

Od konce druhé světové války prošlo město rozsáhlým vývojem. Mimo velkou bytovou výstavbu byla rozšířena obchodní síť, město bylo plynofikováno, byla vybudována čistírna odpadních vod a skládka tuhých domovních odpadů. V rozmezí let 1988-99 dochází k významné občanské a bytové výstavbě v centru města, které tak doznalo velkých změn. Vybudováním nového dopravního průtahu byl totiž podstatným způsobem zasažen střed města.

Proto se stala jedním z cílů výstavby města rekonstrukce zanedbaného a nevhodně využívaného Horního náměstí. Na náměstí byl vytvořen velký prostor s kašnou, jako klidová zóna, sloužící mimo jiné také k různým společenským akcím. Pro lepší přístup k němu a do do centra města byl vybudován nový most přes Říku.

Horní náměstí je z jedné strany lemováno novou architektonicky zdařilou zástavbou integrovaného domu, za ní stojí blok nových bytových domů. Na náměstí naproti integrovaného domu je nově postavený nárožní dům, v kterém má sídlo několik podnikatelských subjektů.

V centru města postupně probíhají opravy a rekonstrukce dalších domů. Město má městskou nemocnici se střediskem Rychlé záchranné služby. Ve městě je více jak 60 bytů v Domech s pečovatelskou službou.

Během poslední doby zde došlo k významnému rozvoji školství. Byla zřízena Základní škola Slavičín - Malé Pole a Gymnázium Slavičín, byl obnoven provoz Základní školy v místní části Hrádek (od září 2000 zde zahájila provoz Zvláštní škola Slavičín), ve čtvrti Vlára byla provedena rekonstrukce budovy školy pro žáky 1. stupně Základní školy Slavičín - Vlára, nástavba budovy Základní školy Malé Pole a půdní vestavba budovy mateřské školy ve čtvrti Vlára.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.mesto-Slavicin.cz

AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 15.09.2004 v 13:38 hodin