Lysá hora 1323 m n. m. - královna Moravskoslezských Beskyd
Pátek 6. června 2025
DESTILÁTY A LIKÉRY [ Slivovice ]
DESTILÁTY A LIKÉRY
nejznámější český bylinný likér se nazývá BECHEROVKA. Říká se, že Jan Becher vyráběl svůj léčivý likér jako alchymista - jednotlivé ingredience odvažoval na lékárnických vahách, směsi mísil v tepaných miskách. Něco tajuplného a magického je i kolem dnešní Becherovky. Údajně jsou pouze dva lidé na světě, kteří znají recept na přípravu směsi bylin!
Dalším známým českým bylinným likérem je FERNET STOCK. Jeho základem je čtrnáct bylinek, které se dovážejí doslova z celého světa. Pouze dvě se totiž pěstují v České republice, pro ostatní se musí až do Pyrenejí, pohoří Atlas či do Kamerunu, Pákistánu nebo Indonésie. K jeho výrobě se používají hořcový kořen, chininovou a pomerančovou kůru, zeměžlučovou nať, heřmánek římský a nať čubetu benediktu. Kvalita bylinek je klíčovou součástí výroby Fernetu Stock.
V České republice jekznámější je samozřejmě SLIVOVICE. Tato ovocná pálenka se vyznačuje typickou charakteristikou surovin, aroma a chuti. Ovocné pálenky se vyrábějí výhradně z ovoce bez jakýchkoliv chemických příměsí, tím je dána kvalita a také důvod proč je tak poptávaným a ceněným zbožím. Pálenku ze speciální odrůdy švestek, které rostou jen na Moravě vyrávějí ve Vizovicích. Když slivovici, tak moravskou slivovici, říkají zastánci tohoto nápoje.
Na Moravě na Valašsku (Beskydech) pálí tu nejjemnější "Valašskou Borovičku". Je to vynikající destilát z horského jalovce, který zdejší horalé pálí už mnoho staletí.
nejznámější český bylinný likér se nazývá BECHEROVKA. Říká se, že Jan Becher vyráběl svůj léčivý likér jako alchymista - jednotlivé ingredience odvažoval na lékárnických vahách, směsi mísil v tepaných miskách. Něco tajuplného a magického je i kolem dnešní Becherovky. Údajně jsou pouze dva lidé na světě, kteří znají recept na přípravu směsi bylin!
Dalším známým českým bylinným likérem je FERNET STOCK. Jeho základem je čtrnáct bylinek, které se dovážejí doslova z celého světa. Pouze dvě se totiž pěstují v České republice, pro ostatní se musí až do Pyrenejí, pohoří Atlas či do Kamerunu, Pákistánu nebo Indonésie. K jeho výrobě se používají hořcový kořen, chininovou a pomerančovou kůru, zeměžlučovou nať, heřmánek římský a nať čubetu benediktu. Kvalita bylinek je klíčovou součástí výroby Fernetu Stock.
V České republice jekznámější je samozřejmě SLIVOVICE. Tato ovocná pálenka se vyznačuje typickou charakteristikou surovin, aroma a chuti. Ovocné pálenky se vyrábějí výhradně z ovoce bez jakýchkoliv chemických příměsí, tím je dána kvalita a také důvod proč je tak poptávaným a ceněným zbožím. Pálenku ze speciální odrůdy švestek, které rostou jen na Moravě vyrávějí ve Vizovicích. Když slivovici, tak moravskou slivovici, říkají zastánci tohoto nápoje.
Na Moravě na Valašsku (Beskydech) pálí tu nejjemnější "Valašskou Borovičku". Je to vynikající destilát z horského jalovce, který zdejší horalé pálí už mnoho staletí.
SOUVISEJÍCÍ ODKAZY
- [ Encyklopedické heslo ] Gastronomie v České republice
UMÍSTĚNÍ
DALŠÍ INFORMACE: http://www.Czech.Republic.cz
Typ záznamu: Slivovice
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 2, 06.10.2004 v 15:38 hodin
Webkamery
Odkazy
- Rekreační centrum Sepetná
- Turistická oblast Beskydy-Valašsko
- www.Beskydy.cz
- VBeskydech.cz
- Český hydrometeorologický ústav
- Vše o Beskydech
- Bezručova chata
- Horní Bečva
- KČT Lysá hora Ostravice
- Krásy Beskyd
- Valašská krajina
- Fotíme Beskydy
- Fotograf Jan Kimla
- Fotograf Jan Kimla
- Fotograf Jan Smekal
- Fotograf Jirka Janovský
- Fotograf Marcel Fujcik
- Fotograf Martin Glatzner
- Fotograf Michal Šofer
- Fotograf Pavel Špurek
- Fotograf Petr Adámek
- Fotograf Radovan Křenek
- Virtuální panoramata
- Ohlá klika
- Rodinný penzion Beskýdek
- Meteorologická st. Maruška
- Cnedlik - one eye world
- Dřevjanka U Zbuja
- BESKYDHOST
- Ubytovna Ostravice
- Chalupa Myslivna Zlatník
- Podlysaci.cz
- ČSOP Salamandr
- Hvězdárna Beskydy
- Milujeme hory