mapa
poende

Slezské Pavlovice [ Město nebo obec ]

Slezské Pavlovice, Kostel Svatého Ondřeje, Osoblažsko
Jsou v nejzazším cípu Osoblažského výběžku, jejich katastr leží na levém břehu Prudniku a je nejsevernějším územím okresu i Ostravského kraje. Nejsevernější bod má souřadnice 17° 41´ 20" východní zeměpisné délky a 50° 19´ 50" severní zeměpisné šířky a je 248 m n.m. Nejnižším bodem katastru je kóta 206 na východě a nejvyšší bod je přímo na státní hranici v nadmořské výšce 257 m, v tomto místě stojí tzv. Švédský sloup, připomínající třicetiletou válku a vpád Švédů. Jižně od obce Slezských Pavlovic u silnice do Osoblahy vznikla nevelká osada Zavsí.
V katastru obce byly nalezeny zlomky nádob pocházejících ze starší doby bronzové. Později byly nalezeny střep nádoby s vlnkou, pocházející z 10. století. Nález je dokladem slovanské zemědělské osady té doby. Ves vznikla ve 13.století, zámek byl vystavěn v 16. století. V době luteránského hnutí se obec přiklonila k reformaci a vzdorovala rekatolizaci až do roku 1674. někteří luteráni dali přednost vystěhování před ústupem ve víře.

Na území obce doloženo prehistorické osídlení, léno olomouckých biskupů je připomínáno pod názvem Německé Pavlovice již roku 1267. Na místě středověké tvrze vystavěli Supové z Füllsteina renesanční zámek . Roku 1776 Jan Mattencloid přebudoval zámek v pozdně barokním stylu. Jednopatrový objekt se štukami zdobeným vstupem byl renovován roku 1961 a sloužil jako sklad zdravotnických potřeb i jako středisko Státních statků.

Plní funkci základního stupně územní samosprávy a v různé míře je také vykonavatelem státní správy.

PŮSOBÍ NA KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ:

Z TISKOVÝCH ZPRÁV A ČLÁNKŮ NA ÚZEMÍ MĚSTA ČI OBCE

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km

Typ záznamu: Město nebo obec
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 56, 10.10.2021 v 19:46 hodin