Lysá hora 1323 m n. m. - královna Moravskoslezských Beskyd
Pondělí 2. června 2025
Pradědova kuchařka [ Turistická zajímavost ]
Pradědova kuchařka
je již vyrobena a je v prodeji
Malá ukázka:
Pradědova pomazánka
Tvaroh dáme do mísy, přidáme trochu másla a kysané smetany nebo jogurtu, ochutíme solí a drceným kmínem. Přidáme strouhaný křen a velké množství čerstvě krájených bylinek - petrželové a celerové natě, trochu kopřivy, pažitku,
Pradědova topinka
Opečený chléb na sádle osolíme, potřeme česnekem a bohatě navršíme houbovou smaženici.
Čarodějnická topinka z Petrových kamenů
Opečený chléb na sádle osolíme, potřeme česnekem a bohatě navršíme masovou směsí, kterou připravíme z kuřecího masa, které osmahneme na oleji , přidáme rajčata, papriku, cuketu nebo okurek , sůl, pepř a kečup podusíme a při podávání posypeme bohatě sýrem a ozdobíme pórkem
Pradědova cibulačka
Na oleji osmahneme cibuli pokrájenou na kolečka, zalijeme vodou, přidáme zeleninový bujón a přivedeme do varu, osolíme podle chuti, před podáváním ozdobíme kolečky pórku a přidáme trochu bílého vína. Na kolečka krájené rohlíky rozpečeme v troubě posypeme sýrem a podáváme zvlášť na talířku.
Pradědova česnečka
Do osolené vody dáme vařit na kostičky krájené brambory, přidáme zeleninový bujón a drcený kmín, nakonec rozšlehané vejce a utřený česnek. Na kostičky nakrájený chléb osmahneme na tuku a podáváme zvlášť na talířku. Před podáváním polévku bohatě ozdobíme pórkem krájeným na kolečka.
Pradědova bramboračka
Na tuku osmahneme cibulku, přidáme hladkou mouku a uděláme jíšku, zalijeme přidáme libovolné množství zeleniny (mrkev, celer, petržel, květák, kapustu, pórek, brokolice ap.)
Předem namočené sušené houby a vaříme do měkka. Nakonec přidáme zeleninový bujón, sůl a na kostičky pokrájené brambory. Ochutíme majoránkou, utřeným česnekem, před podáváním ozdobíme jemně krájenou pažitkou.
Pradědův hrnec
Na tuku osmahneme cibulku, přidáme nakrájené maso a osmahneme. Zalijeme trochou vody a dusíme téměř doměkka. Přidáme podle libosti nakrájenou zeleninu (mrkev, petržel, celer, kapustu, květák, brokolici ap ), před koncem dušení přidáme na kostky krájené brambory. Zvlášť si uvaříme doměkka fazole a před koncem varu přidáme do hrnce. Zahustíme jíškou, ochutíme solí a česnekem můžeme přidat také kousek uzeného masa nebo klobásy. Před podáváním bohatě posypeme pórkem.
MŇAM !!!
je již vyrobena a je v prodeji
Malá ukázka:
Pradědova pomazánka
Tvaroh dáme do mísy, přidáme trochu másla a kysané smetany nebo jogurtu, ochutíme solí a drceným kmínem. Přidáme strouhaný křen a velké množství čerstvě krájených bylinek - petrželové a celerové natě, trochu kopřivy, pažitku,
Pradědova topinka
Opečený chléb na sádle osolíme, potřeme česnekem a bohatě navršíme houbovou smaženici.
Čarodějnická topinka z Petrových kamenů
Opečený chléb na sádle osolíme, potřeme česnekem a bohatě navršíme masovou směsí, kterou připravíme z kuřecího masa, které osmahneme na oleji , přidáme rajčata, papriku, cuketu nebo okurek , sůl, pepř a kečup podusíme a při podávání posypeme bohatě sýrem a ozdobíme pórkem
Pradědova cibulačka
Na oleji osmahneme cibuli pokrájenou na kolečka, zalijeme vodou, přidáme zeleninový bujón a přivedeme do varu, osolíme podle chuti, před podáváním ozdobíme kolečky pórku a přidáme trochu bílého vína. Na kolečka krájené rohlíky rozpečeme v troubě posypeme sýrem a podáváme zvlášť na talířku.
Pradědova česnečka
Do osolené vody dáme vařit na kostičky krájené brambory, přidáme zeleninový bujón a drcený kmín, nakonec rozšlehané vejce a utřený česnek. Na kostičky nakrájený chléb osmahneme na tuku a podáváme zvlášť na talířku. Před podáváním polévku bohatě ozdobíme pórkem krájeným na kolečka.
Pradědova bramboračka
Na tuku osmahneme cibulku, přidáme hladkou mouku a uděláme jíšku, zalijeme přidáme libovolné množství zeleniny (mrkev, celer, petržel, květák, kapustu, pórek, brokolice ap.)
Předem namočené sušené houby a vaříme do měkka. Nakonec přidáme zeleninový bujón, sůl a na kostičky pokrájené brambory. Ochutíme majoránkou, utřeným česnekem, před podáváním ozdobíme jemně krájenou pažitkou.
Pradědův hrnec
Na tuku osmahneme cibulku, přidáme nakrájené maso a osmahneme. Zalijeme trochou vody a dusíme téměř doměkka. Přidáme podle libosti nakrájenou zeleninu (mrkev, petržel, celer, kapustu, květák, brokolici ap ), před koncem dušení přidáme na kostky krájené brambory. Zvlášť si uvaříme doměkka fazole a před koncem varu přidáme do hrnce. Zahustíme jíškou, ochutíme solí a česnekem můžeme přidat také kousek uzeného masa nebo klobásy. Před podáváním bohatě posypeme pórkem.
MŇAM !!!
UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY
- Sdružení Země děda Praděda [ Sdružení nebo spolek ]
UMÍSTĚNÍ
- Území obce: Malá Morávka
- Správní obvod 2: Rýmařov
- Správní obvod 3: Rýmařov
- Území NUTS 4: Okres Bruntál
- Území NUTS 3: Moravskoslezský kraj
- Území NUTS 2: Moravsko-Slezsko
- Turistická oblast: 43 Jeseníky
- Turistický region: Severní Morava a Slezsko
DALŠÍ INFORMACE: http://www.pradedovazeme.cz
Typ záznamu: Turistická zajímavost
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 28.09.2002 v 11:46 hodin
Webkamery
Odkazy
- Rekreační centrum Sepetná
- Turistická oblast Beskydy-Valašsko
- www.Beskydy.cz
- VBeskydech.cz
- Český hydrometeorologický ústav
- Vše o Beskydech
- Bezručova chata
- Horní Bečva
- KČT Lysá hora Ostravice
- Krásy Beskyd
- Valašská krajina
- Fotíme Beskydy
- Fotograf Jan Kimla
- Fotograf Jan Kimla
- Fotograf Jan Smekal
- Fotograf Jirka Janovský
- Fotograf Marcel Fujcik
- Fotograf Martin Glatzner
- Fotograf Michal Šofer
- Fotograf Pavel Špurek
- Fotograf Petr Adámek
- Fotograf Radovan Křenek
- Virtuální panoramata
- Ohlá klika
- Rodinný penzion Beskýdek
- Meteorologická st. Maruška
- Cnedlik - one eye world
- Dřevjanka U Zbuja
- BESKYDHOST
- Ubytovna Ostravice
- Chalupa Myslivna Zlatník
- Podlysaci.cz
- ČSOP Salamandr
- Hvězdárna Beskydy
- Milujeme hory