mapa
poende

Římskokatolický farní kostel Všech svatých [ Kostel nebo katedrála ]

První písemná zpráva o existenci kostela v Hradčovicích je datována do roku 1406 za vlády Oneše ze Šarova. V roce 1418 byl kostel obsazen husity a farnost byla připojena k novoutrakvismu a přifařena k Vlčnovu. Vlivem válek kostel zpustl a byl obnoven v roce 1670 s nevšední péčí a obětavostí Václava Halámka. Až v roce 1936, kdy byla provedena generální oprava venkovní fasády kostela, se odhalily doposud neznámé skutečnosti, které vypovídají o vzniku a charakteru stavby kostela. Kostel vykazuje čtyři stavební období. Nejstarší sahá do 13. století. Druhé stavební období je zajímavé tím, že se ráz zdiva i staviva shoduje se stavivem zřícenin hradu Cimburka u Kyjova, pocházejícího z let 1320 - 1330 (doba vlády Jana Lucemburského). Do třetího období spadá zvýšení stavby chrámu. Tato úprava byla provedena asi na začátku 16. století. Ve čtvrtém období je chrámová loď i věž zbarokizována. Uvnitř najdeme tři oltáře, po stranách dvě kaple - Panny Marie lourdské a milosrdného srdce Ježíšova.
K novějším úpravám patří svěcení nových zvonů z roku 1956: sv. Marek, Panna Maria s nápisem Maria, královno nebe a pomocnice křesťanů oroduj za nás, sv Antonín s nápisem Svatý Antoníne, patrone ztracených, oroduj za nás. V letech 1981 - 1985 proběhla oprava interiéru kostela: stávající oltář a presbytář upraveny podle nové liturgie, přeložení křížové cesty, restaurace kříže, sochy Panny Marie a sv. Terezie, postavení sakristie pozlacení svatostánku.
Dnes spravuje farnost, do které patří čtyři vesnice, důstojný otec Antonín Škabraha. Již dvacet let se stará o duchovní život hradčovských věřících.
Farní kostel Všech svatých - barokní stavba z 18. století.

UMÍSTĚNÍ


AKTUALIZACE: Pavel Kuča org. 56, 25.02.2007 v 13:34 hodin