mapa
poende

Jezdecký klub Hradec nad Moravicí [ Sportovní oddíl nebo klub ]

Historie hradeckého jezdectví
Od 27. ledna 1907 se datuje organizování tělovýchovy a dne 28. dubna 1907 byla založena sportovní organizace Sokol v Hradci.

Za působení zemědělského družstva, hospodářství Hrabství, Skřipov, Jakubčovice a Bohučovice byly v roce 1977 na aukci v Albertovci zakoupeny dvě plnokrevné klisny, které byly následně ustájeny v Bohučovicích. První, kdo se začal sportovnímu jezdectví věnovat byl veterinář MVDr. Jiří Gebauer a začal organizovat veškerou činnost.
Po sloučení s družstvem v Hradci, přešly tam i koně a od této doby zde jsou trvale. V areálu družstva byl vybrán terén na bažinaté pastvině, kde se zřídilo kolbiště a v současné době patří k nejkrásnějším ve Slezsku.
V roce 1978 se konaly první veřejné závody.
V roce 1983 se dorostenci Josef Křesťan a Lubomír Stošek kvalifikovali jako členové krajského družstva na Mistrovství ČR v Karlových Varech, kde získali bronzové medaile. Roky 1985 - 1987 byly obzvlášť úspěšné. Jiří Stošek se s Gracií stal mistrem tehdejšího Severomoravského kraje ve skoku a později Marcela Petrželová se stejnou klisnou získala na krajském přeboru žen bronzovou medaili.

Za plných 17 let, kdy se jezdeckému sportu věnoval MVDr. Jiří Gebauer bylo odchováno celkem 28 hříbat a veškerou činnost zajišťovalo cca 60 členů, výhradně brigádnickou činností.

Příchodem MVDr. Josefa Živníčka od 1. 11. 1996, který se stal ředitelem fy Mihras a trenérem oddílu, opět došlo k významnému zkvalitnění sportovní činnosti. Nejdříve zadaptovali stáj pro 36 koní. Následující rok již pořádali dvoje závody.

Největšího úspěchu dosáhl Petr Živníček s koněm Bourbonem, který se stal oblastním mistrem severní Moravy a Slezska ve skoku juniorů. Velmi úspěšné byly starty Evy Živníčkové s koněm Bourbonem, kdy na velké ceně Ostravy zvítězila v soutěži S - 130 cm a nominovala se na Mistrovství ČR ve skokových soutěžích žen.

Jezdecký klub MVDr. Josefa Živníčka vlastní 31 koní a 7 poníků. Pro jiné chovatele zajistili pastevní odchov, který by měl zajistit ekonomický přínos pro klub. V klubu působí 79 členů, 10 cvičitelů, 3 trenéři, 19 sportovních jezdců, jeden rozhodčí a jeden stavitel parkúru. Již pravidelně se poslední srpnovou neděli pořádá chovatelský den, kde své úspěchy mají možnost předvést všichni chovatelé koní Opavska.

Mimo standardních závodů se pravidelně koná Hradecké skokové derby a "Cena Hradce nad Moravicí". Pro jejích obtížnost se zúčastňují těchto závodů nejlepší jezdci z celé republiky. Oblastní mistrovství severní Moravy a Slezska juniorů a mladých jezdců bylo generálkou před mistrovstvím České republiky, kterým byl klub pověřen. Za toto uspořádání klub získal vysoké ocenění celé jezdecké veřejnosti.

Informace o akcích přádaných jezdeckým klubem v Hradci nad Moravicí jsou pravidelně zveřejňovány na internetu na webové adrese města.

UMÍSTĚNÍ


AKTUALIZACE: Daniel Merhout (INFOMORAVA) org. 56, 18.02.2003 v 10:03 hodin