mapa
poende

HANKE Anton [ Osobnost ]

Anton Hanke

Speleolog, důlní rada

* 21.12.1840 Bravantice
+ 3.12.1891 Terst

Od roku 1880 náčelník c. a k. garančního úřadu v Terstu - v témže roce jmenován důlním radou - člen terstské speleologické společnosti - výzkum Škocjanských jeskyní (dnešní Slovinsko) - během 7 let provedl se svými spolupracovníky 16 speleologických výprav a 38 částečných přípravných obhlídek nejobtížnějších úseků Krasu - ačkoli sám byl z vyšších kruhů, stal se rádcem místních obyvatel a podporoval děti ve škole ve Škocjanech - zemřel na následky zápalu plic v Terstu - pohřben podle svého přání ve Škocjanech.

Po osobě a životě Antona Hankeho pátrá již od roku 2000 paní Šustková Věra. Do dnešního dne se jí podařilo zjistit, že Anton Hanke se narodil dne 21.12.1840 v Bravanticích a bydlel v domě s č.p. 87. Doposud se přesně nepodařilo zmapovat jeho pohyb v ČR. Dále bylo zjištěno, že od roku 1880 se stal náčelníkem c. a k. garančního úřadu v Terstu. Ještě v tomtéž roce byl jmenován důlním radou. Byl členem terstské speleologické společnosti a velmi významně se podílel na výzkumu Škocjanských jeskyní, které jsou na území dnešního Slovinska. Slovinská republika kvůli mimořádným přírodním a kulturním hodnotám prohlásila v roce 1996 oblast Škocjanských jeskyní za oblastní park. V průběhu sedmi let provedl se svými spolupracovníky 16 speleologických výprav a 38 částečných přípravných obhlídek nejobtížnějších úseků Krasu. Přestože byl sám z vyšších kruhů, stal se rádcem místních obyvatel a podporoval děti ve škole ve Škocjanech.

Zemřel ve věku 51 let na následky zápalu plic dne 3.12.1891 v Terstu a pohřben byl na vlastní přání ve Škocjanech. Jeho hrob je prohlášen za kulturní památku.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.bravantice.cz

Typ záznamu: Osobnost
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 07.04.2003 v 12:55 hodin